Hanna Öberg säkrade en ny pallplats i dagens jaktstart i Kontiolahti. Foto: TT

Öberg fick ge sig i norsk duell – ny pallplats ändå

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg gick ut som ledare i dagens jaktstart över 10 km som avslutade de två världscuphelgerna i finländska Kontiolahti. Hon tappade segerchansen på det sista skyttet men klarade ändå pallen och slutade trea efter just tre bommar.

– Jag är ganska trött, kanske mest mentalt, har kämpat i dag men håller mig kvar på pallen och det är väldigt bra, säger Öberg till SVT Sport.

– Jag hade inte min bästa dag i spåret och hade fokus på vallen. Det är synd att några skott slank ut. Att Tiril (Eckhoff) sköt fyra nollor var väldigt starkt, fortsätter Öberg.

Med kilometern kvar ryckte Marte Olsbu Röiseland ifrån Öberg, som inte sovit speciellt bra, och säkrade en norsk dubbelseger bakom Tiril Eckhoff, som fram till i dag bommat det mesta i Kontiolahti. Öberg var ganska slutkörd när hon hasade sig över mållinjen.

”Kände jag att jag inte hade det i dag”

– När hon lade in en växel till så kände jag att jag inte hade det i dag men det har varit en magiskt start på säsongen och nu är det hundraprocentig återhämtning de närmaste dagarna för att kunna åka bra nästa helg, summerar Öberg de fantastiska dagarna i Kontiolahti som gav 522 000 kronor i prispengar.

– Det var ett fantastiskt fint lopp. Man kan inte förvänta sig att hon ska vinna hela tiden men det var en bom för mycket för att kunna vinna, säger SVT:s expert Helena Ekholm.

Johanna Skottheim noterades för en ny bra placering med att bli femma – klättrade 15 placeringar efter att ha skjutit fullt. Elvira Öberg gick ut som trea men efter en bom i varje skytte slutade hon åtta.

– Det var mycket kant in men jag är så nöjd med vad jag gör. Jag kan inte förstå vilken start jag haft den här säsongen, säger en glädjegråtande Skottheim.

– Det spritter inte i benen men det kändes ända bättre än jag fruktat. Jag är missnöjd men är ändå åtta. Det var så nära men är ändå frustrerande. Dock en godkänd insats, säger Elvira Öberg.

Innan dagens lopp hade Hanna Öberg tre raka vinster i Kontiolathti. Hon inledde sin svit med att vinna sprinten över 7,5 km förra söndagen, tog en ny sprintseger i torsdags och var avslutare i gårdagens stafettvinst, den första svenska damsegern på nästan tio år.

Tre samlade vid sista skyttet

Till det sista skyttet kom Öberg in samtidigt med Eckhoff och Röiseland. Eckhoff var den enda som sköt fullt medan svenskan och Röiseland hade var sin straffrunda och gick ut 22 och 23 sekunder efter.

Vid det tredje skyttet, det första i stående, kom Öberg in samtidigt med Röiseland. De bommade var sitt skott och gick in straffrundan samtidigt. Tiril Eckhoff sköt fullt och åkte ut samtidigt med tätduon. Det blev en duell med två norskor.  Och en oväntad utgång med Eckhoff som segrare.

– Det är väldigt, väldigt skönt. Jag har kämpat så de senaste veckorna, säger Eckhoff med tårar ögonen till NRK.

I det andra liggande skyttet fick Öberg en bom, en grov sådan efter fyra centrumträffar, men sköt på under 29 sekunder och då var Marte Olsbu Röiseland, som gått ut som fyra, ny tvåa, tio sekunder bakom svenskan.

Vid det första liggande skyttet hade tvåan Anais Chevalier-Bouchet nästan kört ikapp försprånget på nio sekunder från starten. Öberg var dock snabb och säker på vallen och fyllde tavlorna på 27 sekunder medan fransyskan hade en bom och fick ta en straffrunda. Efter det första skyttet ledde Öberg med 31 sekunder.

Öberg: ”Magisk start på säsongen”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.