Hanna Öberg var 0,6 sekunder från medalj. Foto: TT.

Öberg snöpligt snuvad på medalj: ”Surt”

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut som om Hanna Öberg skulle ta ett brons på sprinten över 7,5 km men den sent startande Laura Dahlmeier knep bronset, blott 0,6 sekunder före Öberg inför storpubliken i Östersund.

– Det är klart att det är surt men jag är väldigt nöjd med min tävling och åkningen kändes bättre än i går, säger Öberg till SVT Sport.

Enda bommen i liggande var ett kantskott och ut.

När Dahlmeier, som varit krasslig, lämnade vallen efter det andra skyttet var hon 3,4 sekunder före Öberg. Det hade sjunkit till 1,5 sekunder vid 6,1 km. Sedan grävde tyskan djupt och kunde hejda tappet och var 0,6 sekunder före Öberg i den gastkramande bronskampen.

– Det är ett jättebra utgångsläge inför söndagens jaktstart och då kommer jag att vara revanschlysten, säger Öberg inför jaktstarten där hon går ut som fyra.

Där får hon gå ut efter dagens vinnare Anastasija Kuzmina (13,2 sekunder), Ingrid Landmark Tandrevold (+3,5) och Dahlmeier (+0,6).

Brorsson en bom från guldet

Mona Brorsson, som startade en minut efter Öberg, slutade femma.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna åka så snabbt, jag är supernöjd, säger Brorsson som med 21,7 sekunder upp till täten var en straffrunda från guldet.

– Den bommen var en aning onödig, ler Brorsson, väl medveten om hur nära hon var.

Både Hanna Öberg och Mona Brorsson sköt en bom i VM-sprinten över 7,5 km men hade bra fart på skidorna i skymningen som lystes upp av elljus.

– Det var skönt att se Hanna Öbergs åkform. Jag var lite orolig efter gårdagen men i dag åkte hon riktigt bra och förr eller senare under det här mästerskapet så kommer hon att slå till. Det känner jag mig övertygad om, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Till resultaten – klicka dig fram!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.