Hanna Öberg sköt bort VM-guldet

Publicerad

Sverige var på väg mot sitt första VM-guld i stafett men när Hanna Öberg strulade med extraskotten i sista skyttet kunde Norge istället skjuta hem guldet. Sverige fick trots det med sig ett silver.
– Silver är fantastiskt men jag är lite besviken, säger Öberg.

Sverige hade guldläge när Hanna Öberg gick ut på sista sträckan. Men redan i första skyttet började stjärnan att darra och tvingades använda extraskott.

Trots det hade hon en betryggande ledning inför sista skyttet men bom även där och svenskan strulade med extraskotten. Öberg som tidigare varit säkerheten själv på skjutvallen tvingades använda alla tre extraskotten och det tog tid för 23-åringen.

– Nej hon blir spänd, säger Björn Ferry.

I stället tog Marte Olsbu Röiseland, som sköt snabbt och full, chansen. Hon gick gick ut 12 sekunder före Öberg som aldrig kunde hota Norge om guldet på slutsvarvet utan istället blev det silver precis som i OS.

– Jag tänkte att jag skulle ta in några sekunder och trodde att hon skulle vara före mig. Att jag gick ut först var överraskande, säger Röiseland.

– Jag har själv varit i en liknande situation på hemmaplan i Oslo. Då fick jag använda några extraskott. Du hör publiken och vet att du skjuter för hela laget. Det är en pressande situation.

”Det är riktigt starkt”

En stund efter målgång var Öberg glad över silvret.

– Silver är fantastiskt. Det är jättebra, säger Hanna Öberg efter tävlingen.

– Men jag är inte ärlig om jag inte säger att jag är lite besviken. Jag hade verkligen chansen idag.

Linn Persson och Mona Brorsson gjorde båda bra insatser på de två första sträckorna men det var Öbergs klubbkamrat Anna Magnusson som gjorde en supersträcka. Hon sköt fullt och drog ifrån på sin sista runda och kunde skicka ut Öberg med en 17 sekunders ledning.

– Hon gör något extra och det som ingen förväntar sig av henne, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

Silvret var Sveriges första stafettmedalj i VM-sammanhang på 30 år.

Här följer svenska laget Öbergs sista skytte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer