Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg: ”Viktigt att min satsning ska vara hälsosam”

Öberg om energibristen: ”Jag får inte slarva”

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol klev Hanna Öberg över en gräns hon inte gillar att hon passerade. Hon fick känna av konsekvenserna av energibrist.

– För mig är det väldigt viktigt att min satsning och mitt elitidrottande ska vara hälsosamt. Det ska vara hållbart. För vi vet också att är du på fel sida så kanske det inte riktigt är hållbart i längden, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

I slutet av förra säsongen dalade formen för Hanna Öberg. Teamet runt henne kom fram till att hon under perioder hade haft låg energitillgänglighet – eller det vi i dagligt tal kallar energibrist.

– Jag skulle säga att jag har ganska bra kunskap om hur mycket jag måste äta och hur mycket energi jag måste fylla på med när jag tränar och tävlar. Men i vintras hade jag vissa tävlingar där jag kunde gräva lite djupare och ta ut mig lite mer, berättar Hanna Öberg.

– Det krävde en högre nivå av återhämtning. Jag gjorde ungefär som vanligt, medan det krävdes nånting lite extra och det är väl det vi kommit fram till, fortsätter hon.

Kostregistrering har lett till justeringar

Hanna Öberg och hennes näringsfysiolog Linda Bakkman, som arbetar för Sveriges olympiska kommitté, har kommit fram till att det med stor sannolikhet redan under förra sommaren var en period då hon inte fick i sig tillräckligt med energi i förhållande till den energi hon gjorde av med under träningarna.

– Jag får inte slarva. Jag kanske hade släppt lite på det fokuset 100 procent, att veta att jag är på rätt sida.

Landslagsåkarna gör regelbundet olika typer av undersökningar och mätningar för att se till att energiintaget, över tid, är som det ska. Under en period i somras gjorde Hanna bland annat en kostregistrering. All mat vägdes på våg, ingredienser och mängd skrevs in i en app och utifrån den informationen kunde de bland annat räkna ut energiintaget.

Öberg har till exempel sett att hon måste få i sig mer mat vid det sena kvällsfikat för att hålla energinivån tillräcklig hög under natten och hon har även utökat energiintaget vid vissa typer av pass.

– Framförallt under styrkepassen, där jag egentligen inte använt mig så mycket av sportdryck tidigare, så har jag nu gått upp och dricker sportdryck även under dom passen, berättar Hanna.

”Förhoppningsvis ska jag inte hamna där igen”

Planen den här sommaren och hösten har varit att korrigera så att energiintaget nu ger extra marginaler inför stundande säsong med OS i Peking i februari.

– Så klar har jag det här med mig och har lärt mig någonting av det, så förhoppningsvis ska jag inte hamna där igen. Och jag hade ju heller gjort det, ja som det blev, förra året, än att det hade blivit den här vintern, säger Öberg

Se hela reportaget här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer