Olle Dahlin (t.h) fördömer norrmannen Anders Besseberg. Foto: Bildbyrån

Olle Dahlin konfronterade sin föregångare i skidskytteförbundet: ”Reagerade på de långsamma dopningsprocesserna”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidskytteförbundets, IBU, ordförande Olle Dahlin fördömer sin föregångare, norrmannen Anders Besseberg, som anklagas för grov korruption och riskerar upp till tio års fängelse.

– Vi fördömer starkt det som kommit fram, säger Dahlin.

77-årige Besseberg var IBU:s ordförande under 25 år mellan 1993 och 2018 och är nu åtalad för korruption, vilkete inbegriper pengar, prostituerade och lyxklockor. Dessutom anses han stått nära ryska förbundet och blundat för dopning. Han riskerar upp till tio års fängelse .

– Vi fördömer starkt det som kommit fram. Det här fallet har pågått i fem år så det är bra att det nu kommer något ur det här. Vi fördömer allt som kommer fram i åtalet, säger Dahlin, som tog över IBU:s topppost efter Besseberg, till norska TV 2.

Ökokrim, vilket är den norska myndigheten för utredning och åtal av ekonomisk brottslighet, har utrett Bessebergs förehavanden mellan 2009 och 2018 och säger sig ha bevis för att grov korruption förekommit.

Sebastian Samuelsson vill se fängelsedom

Dahlin, som även sitter i styrelsen för Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har personligen konfronterat Besseberg, som nekar till alla anklagelser och inte uttalat sig i media på flera år, kring hur dopningsärenden behandlats.

– Jag och andra reagerade i första hand på de långsamma processerna kring dopningsärenden. En ren sport ligger mig varmt om hjärtat, så det kändes inte bra att alla ärenden blev försenade. Det tog jag upp direkt med honom, säger han.

Den svenske stjärnan Sebastian Samuelsson har blivit en förkämpe mot dopning och korruption.

– Jag hoppas att han får ta sitt straff och förhoppningsvis får sitta i fängelse, har Samuelsson tidigare sagt om Bessebergs framtid.

Förutom den rättsliga processen i Norge, som väntas avgöras i Buskeruds tingsrätt i oktober, kan fallet hamna i skiljedomstolen Cas i Lausanne.

UR ARKIVET: Detta har hänt i skidskytteskandalen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Samuelsson om den frustrerande tiden med Anders Besseberg som ordförande i IBU: ”Inte mycket transparens”. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.