Linn Persson missar den svenska premiären i skidskytte. Foto: Bildbyrån.

OS-mästaren Linn Persson missar premiären – Brorsson tveksam

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det svensk premiär för skidskyttarna i Idre Fjäll. OS-mästaren i stafett, Linn Persson, är skadad och har redan nu lämnat återbud. Även Mona Brorsson, också OS-mästare i stafett, är tveksam efter en förkylning.

– Linn har fått lite muskelproblem i höften under lägret och tagit en paus under en vecka men kommer att börja träna igen under de närmaste dagarna igen. Det är mer en säkerhetsåtgärd att hon inte kör tävlingarna till helgen, säger chefstränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

Mona Brorsson körde ett bra pass under gårdagen men har förkylningsproblem och är inte helt klar för start. Det beslutet tas senare i veckan.

”Det gäller att finna den bästa planen framåt. Jag slits mellan att få mycket skidvana och att hinna få in så många kvalitetspass som möjligt innan det drar igång och ändrar planen nästan dagligen nu”, skriver Brorsson på sin Instagram.

Det är ”kortdistans” på programmet med 12,5 km för damer och 15 km för herrar. Det är fyra skjutstationer med 45 sekunders tillägg för varje missat skott. Det svenska landslaget har legat på läger där i två veckor under fina förhållanden.

Franska landslaget på plats

Utöver det svenska och franska landslaget kommer landslagsåkare från Estland, Lettland, Ukraina, Grekland, Belgien och Tjeckien att åka helgens tävlingar som sänds i SVT:s Vinterstudion som också har premiär för säsongen. Fransk tv kommer också att sända från Idre.

Den senaste helgen hade åkarna ett testlopp, också det i Idre, där det inte släpptes några resultat. Elvira Öberg vann bland damerna och Jesper Nelin bland herrarna.

– De här resultaten skulle räcka långt i världscupen. Testloppen var väldigt tajta och vi har bara berättat om vinnaren och vill inte ge några detaljer. Damlaget är väldigt starkt och det är en jämn nivå där. Det var ett väldigt bra testlopp. Vi kommer inte att vara sämre än förra säsongen, säger Johannes Lukas.

Världscupen har premiär i finländska Kontiolahti 29 november.

Premiär för Vinterstudion:

09.30 – 13.50 SVT1/Play. Vinterstudion. Programledare Yvette Hermundstad

10.00 – 11.10 SVT1/Play. Skidskytte Idre kortdistans herrar

12.10 – 13.20 SVT1/Play. Skidskytte Idre kortdistans damer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.