Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Samuelsson tror inte att laserskytte är en bra lösning. Foto: Bildbyrån/SVT

Svenska skidskyttarnas oro inför nya reglerna: ”Stor omställning”

Uppdaterad
Publicerad

Nya EU-regler kan sätta stopp för de traditionella vapnen i skidskyttet.

SVT:s expert Björn Ferry anser att man redan nu borde införa elektroniskt skytte. Något som de svenska skidskyttarna är mer skeptiska till.

– Jag är rädd att det skulle förändra sporten för mycket, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

EU vill införa hårdare krav i hanteringen av bly på skjutanläggningar. Något som kan slå hårt mot svenskt skidskytte och påverka sporten mycket.

SVT:s skidskytteexpert Björn Ferry tycker att man redan nu ska försöka övergå till elektroniskt skytte.

Men de svenska landslagsåkarna är inte lika övertygade.

– Jag är nog lite gammalmodig. Jag tycker att en del av tjusningen med skidskytte är just riktiga vapen och det smäller lite och vinden påverkar. Går vi över till laser låter det mindre och vinden spelar ingen roll helt plötsligt. Jag tycker det är bra som det är, säger Sebastian Samuelsson.

”En stor omställning”

Hanna Öberg tror att elektroniskt skytte är framtiden men menar att det är en lång väg kvar innan man kan byta ut dagens vapen.

– Det känns som att det skulle kunna vara en väg framåt. Som det är i dag skulle det innebära en ganska stor omställning, säger hon.

– I dagsläget har du ingen rekyl i ett laservapen, det påverkas inte på samma sätt av vinden. Det skulle vara en rätt stor omställning. De lasergevär som finns är rätt stor skillnad mot det vi använder i dag. Jag tror ändå det är åt något sådant håll skidskyttet kommer att gå, säger hon.

SE MER: Nya ammunitionsregler kan bli en dyr historia (20 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.