Svenskt fiasko i stafetten i Canmore Foto: Bildbyrån/Arkiv

Överlägsen seger för Norge – fiasko för Sverige

Publicerad

Norge tog en överlägsen seger i herrstafetten.
Men Sverige vill nog glömma tävlingen så snabbt som möjligt – laget blev varvat och togs av banan.

Ett reservbetonat svenskt lag gick ut på sista sträckan på 13:e plats och långt efter täten. Och det svenska laget fick inte ens ta sig hela vägen in mål. När Torstein Stenersen blev varvad av Norge togs Sverige av från banan. Enligt reglerna får man inte bli varvad. Det svenska laget var bäst placerat av de lagen som togs av. 

Om Sverige ska ta med sig något positivt från stafetten så var det kanske Peppe Femlings sträcka där han fortsatte visa fin form och avancerade från 15:e till 13:e plats.

Norge överlägsna

Tävlingen handlade mest om en duell mellan Norge och Frankrike och suveräne Johannes Thingnes Bö. Lagen höll jämna steg med varandra under de första tre varven. Men när världscupledaren Bö gav sig ut kunde inte Frankrike hänga med längre.

Världscupledaren gick ut starkt och drog snabbt ifrån. Drygt nio sekunder skilde Norge från Frankrike vid sista växlingen. När Frankrike gick i mål var de hela 1.10 efter. Ett starkt formbesked av Bö inför VM.

Damerna knappt bättre

Även i damstafetten hade många nationer stora problem, differenserna var uppseendeväckande och ett B-betonat Sverige långt efter.

Ingela Andersson, Felicia Lindqvist, Elisabeth Högberg och Johanna Skottheim fick däremot genomföra loppet och slutade på 13:e plats. Damerna, som tog OS-silver förra året med en annan uppställning, använde elva extraskott och var till slut knappt fem och en halv minut bakom segrande Tyskland.

Även för damlaget var det den sämsta stafettplaceringen hittills den här säsongen efter en andraplats, en fjärdeplats och en sjundeplats.

Sverige ställde främst upp i stafetten för att få poäng i nationscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer