Peppe Femling och de andra skidskyttarna på plats i Kanade vet ännu inte om tävlingarna i helgen blir av eller inte. Foto: Bildbyrån

Peppe Femling om superkylan: ”Det finns risker”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet har en köldgräns på minus 20. Men i helgens världscuptävlingar i Canmore, Kanada, kan temperaturen sjunka till minus 30.

– Vi tar det ganska lugnt på våra träningar just nu för att inte irritera luftrören, säger Peppe Femling till SVT Sport.

Om prognosen stämmer kommer tävlingarna i helgen ställas in. Men än så länge tränar Sveriges skidskyttar på plats som vanligt, trots kylan.

När SVT Sport når Peppe Femling under onsdagskvällen har han precis kommit in efter ett träningspass i minus 27 grader.

– Det är absolut inget man är van vid. Man får träna med dunjacka och dunbyxor. Men eftersom man inte är van så har man ändå för lite kläder. Kylan tränger igenom ändå, säger Peppe Femling.

Åker långsamt för att inte irritera luftrören

Hur pratar ni kring kylan, kan det påverka luftrören?

– Det finns risker. Luftrören som du nämner och att man kan förfrysa händer och fötter. Men vi tar det ganska lugnt på våra träningar just nu för att inte irritera luftrören.

Många svenska skidskyttar som redan är uttagna till VM, däribland Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson, har valt att avstå tävlingarna i Kanada.

Men Peppe Femling och Torsten Stenersen har valt att resa till Canmore trots att deras VM-biljetter redan är klara.

”Handlar inte bara om vad jag tycker”

Du är redan uttagen till VM, tvekar du kring att starta?

– Det är dumt att riskera något. Men samtidigt, man har ju valt att åka hit. Man har ju tävlat förut när det varit en gränspuck.

Så du tävlar om det inte är kallare än minus 20?

– Håller det sig på rätt sida gränsen kommer jag åka. Det handlar inte bara om vad jag tycker heller, utan vi skickar ju hit en trupp för nationspoäng också som är grymt viktiga.

Tävlingarna inleds imorgon

Imorgon, torsdag, inleds tävlingarna med distans för både damer och herrar. Då är prognosen minus 14 grader. Men det är som sagt till helgen som den riktiga extremkylan väntas slå till.

Följ skidskyttet i SVT under torsdagen:

20.15: Herrarnas distanstävling över 20 km, SVT24

22.50: Damernas distanstävling över 15 km, SVT24

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.