Pichler vill värva Gunde Svans dotter

Uppdaterad
Publicerad

Framgångsrike skidskyttetränaren Wolfgang Pichler nöjer sig inte med de skidskyttar Sverige redan har. I sin jakt på att ta Sverige tillbaka till världstoppen vill han starta ett helt nytt damlag inför nästa OS – bestående av längdskidåkare. – Jag har redan ringt Gunde Svan. Jag vill värva Julia, säger han.

Sverige har inte tillhört världseliten inom skidskytte på damsidan sedan Helena Jonssons VM-guld 2011. Det vill skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, 59, ändra på.

Tyska Pichler, som tidigare även tränat de ryska damerna, har storslagna planer för Sverige. Hans ambition är att starta ett helt nytt damlag – genom att värva längdskidåkare.

– Efter Falun vill vi fråga några skidåkare om att byta bana. Efter nästa år vill vi starta ett nytt lag som siktar mot OS 2018. Vi kan bli riktigt stora. Situationen är som så att vi har några bra talanger i Sverige, men på kort sikt behöver vi några riktigt bra skidåkare och jag hoppas att de förstår vilken chans de har, säger han i en intervju med SVT Sport.

”Ringde Gunde Svan”

– Skidskytte är så stort i mellaneuropa, de kan tjäna så mycket pengar. Har du kapaciteten som krävs och en liten skyttetalang kan du göra riktigt stora saker. Jag vill satsa allt på att bygga upp ett nytt landslag. Ett riktigt framgångsrikt landslag, fortsätter Pichler.

Har du ringt några längdskidåkare?

– Haha ja, jag ringde Gunde Svan. Inget skämt. Jag pratade med Marie och hennes make och frågade... Jag vill ha Julia (dottern, reds anm). Vi har intresse för några unga atleter, men vi får vänta och se.

”Behöver superstjärnor”

Pichler berättar vidare om unga svenska talanger som Emma Nilsson och Anna Magnusson, men anser att de i dagsläget inte har det som krävs.

– De behöver tid. De kommer att utvecklas, men vi behöver riktigt snabba skidåkare nu inom de närmaste tre-fyra-fem åren. Vi kan inte ta fel beslut, för som ni ser nu: vi behöver några superstjärnor här. Sverige har alltid haft det och jag kom tillbaka för att jobba för det. Jag kommer att ge 100 procent för det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.