Helena Ekholm och Wolfgang Pichler.

Pichler vårdas på sjukhus för hjärtproblem

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare skidskyttetränaren Wolfgang Pichler vårdas på sjukhus för allvarliga hjärtproblem.

– Tillståndet anses vara allvarligt men stabilt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Den tidigare skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, 65, har under en cykeltur drabbats av allvarliga hjärtproblem, något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Tillståndet anses vara allvarligt men stabilt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

– Det skedde i omgivningen där han bor. Allt tyder på en hjärtinfarkt. Han är nu nedsövd för observation och vi väntar på mer information. Hur det påverkat andra organ är oklart i nuläget, säger Peter Reinebo.

När pratade du med honom senast?

– Det är ganska precis tio dagar sedan. Hans insjuknande kom som en blixt från klar himmel. Han har tagit lite nya tag kring hans hälsa och tränat bättre än någonsin vilket han gärna talade om – att han var i god form.

I konstgjord koma

I en text från den tyska nyhetsbyrån DPA, som publicerats i tidningen Bild, berättar brodern Claus Pichler att Wolfgang är försatt i konstgjord koma, skriver TT.

– Man kan vara försiktigt optimistisk, säger han enligt DPA, och tillägger att hans bror är i de bästa händerna och att första hjälpen på olycksplatsen var utmärkt.

Wolfgang Pichler blev förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget 1995-1998, och han tog även uppdraget 2002 efter att ha varit personlig tränare åt skidskyttelegendaren Magdalena Forsberg under fyra års tid.

Numera anställd av SOK

Från och med säsongen 2015 fram till 2019 var han återigen förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget efter att ha tränat ryska skidskyttedamerna mellan 2011 och 2014. Under hans ledning tog Sverige bland annat två guld och två silver under OS i Pyeongchang 2018.

Numera är 65-åringen anställd av SOK som talangutvecklare där ansvaret ligger i att förbereda unga vinterolympier för att lyckas satsa mot världstoppen.

”Fruktansvärt”

SVT Sports expert och tidigare skidskyttestjärnan Helena Ekholm har precis läst om det som inträffat när vi når henne över telefon.

– Jag är lite tagen efter beskedet om Wolfgang. Det är fruktansvärt naturligtvis. Man blir tagen då det inte lät som att det gått speciellt bra, då han fått en hjärtattack, säger hon.

Ekholm nådde många fina framgångar under sin aktiva karriär som skidskytt. Bland annat tre VM-guld och två OS-silver – med Wolfgang Pichler som tränare. Ekholm har svårt att beskriva vad Pichler betytt och betyder för svenskt skidskytte.

– Det känns som att det är han som satte igång allting och allt som har varit under många år. Även kring det som vi ser i dag med det stora intresset för skidskyttet som finns i Sverige och det faktum att vi har ett framgångsrikt landslag.

SVT Sports andra skidskytteexpert, Björn Ferry:

– Det är förstås jättetråkigt det som har hänt och jag hoppas att allt går bra, säger han till SVT Sport.

ARKIV: Wolfgang Pichler hyllar Stina Nilsson (25 mars)

Fakta: Wolfgang Pichler

Född: 23 januari 1955 (65 år).

Bor: Ruhpolding, Tyskland.

Främsta meriter: Blev förbundskapten för svenska skidskyttelandslaget 1995. Jobbade med landslaget i olika roller fram till 2011, då han blev förbundskapten för det ryska damlandslaget. Tillbaka som svensk förbundskapten 2015-2019. Har jobbat med åkare som Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek, Helena Ekholm (tidigare Jonsson), Björn Ferry, Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. Enligt tyska tidningen Bild har han lett åkare till 42 medaljer i OS och VM.

Är sedan sommaren 2019 anställd som talangutvecklare på SOK.

Fakta: Åtta stjärnor som Pichler tränat

Magdalena Forsberg: Sex VM-guld, ett VM-silver, sex VM-brons och två OS-brons.

Anna Carin Zidek: Ett OS-guld, ett OS-silver, ett VM-guld, tre VM-silver, två VM-brons.

Helena Ekholm: Tre VM-guld, ett VM-silver och fyra VM-brons.

Björn Ferry: Ett OS-guld, ett VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons.

Carl Johan Bergman: Ett VM-guld, två VM-silver och två VM-brons.

Fredrik Lindström: Ett OS-guld och två VM-brons.

Hanna Öberg: Ett OS-guld, ett OS-silver, ett VM-guld, ett VM-silver och två VM-brons.

Sebastian Samuelsson: Ett OS-guld, ett OS-silver och ett VM-brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.