Aleksandr Loginov Foto: Bildbyrån

Rafflande sprint där Loginov drog längsta strået

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en rafflande kamp mellan Frankrike, Ryssland och Norge i herrarnas sprint på 10 kilometer. Och det blev till slut Ryssland som fick jubla högst när Aleksandr Loginov tog guldet före dubbla franska medaljer.

Pallen blev fylld med rött, blått och vitt. Men det var tre olika flaggor när Frankrike, Ryssland och Norge hade en kamp utan någon som helst konkurrens från några andra nationer. Och de fem åkarna som utmärkte sig var Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö för Norge och Quentin Fillon Maillet och Martin Fourcade för Frankrike och Aleksandr Loginov för Ryssland.

Det blev en bom för alla utom Loginov och Fourcade, och det var i skidspåret som det skulle avgöras. Men trots att det såg ut att bli bröderna Bö i topp så ändades det efter andra skyttet då Fillon Maillet tog ledningen, och drog ifrån rejält. Och när båda bröderna hade tagit sig i mål var det dubbelt franskt i topp, och Tarjei Bö på tredjeplatsen.

Fast när alla var i mål kom Loginov in för andra skyttet, och han hade åkt bra. Och när ryssen dessutom sköt fullt gick han ut i ledning med 7,6 sekunder före Fillon Maillet, och hade rejält grepp om guldmedaljen. Och han matchade fransmannens enorma hastighet på skidorna. I mål var han till slut 6,5 sekunder före, och petade bort norska flaggan från det röd-blå-vita pallen.

– Jag är lite besviken, men samtidigt väldigt nöjd över silvermedaljen, säger Fillon Maillet till SVT Sport.

Storstjärnan Johannes Thingnes Bö, som varit borta stora delar av säsongen efter att ha blivit pappa, konstaterade till SVT Sport att han gjorde vad han kunde i dag trots att han åkte in på en femteplats.

– Jag får nio träff i dag, och gör vad jag kan. Det är bara att gratulera de som besegrar mig i dag, säger Bö.

Bästa svensk blev Sebastian Samuelsson på en elfteplats, 1.03 efter Loginov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer