Rysk dopning ger Sverige två nya medaljer

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske skidskytten Jevgenij Ustjugov fälls för dopning och alla hans resultat mellan 2010 och 2014 stryks. Den fyraåriga retroaktiva domen innebär att Sverige tilldelas två nya mästerskapsmedaljer: OS-brons i stafett i Vancouver 2010 och VM-brons i stafett i Chanty-Mansijsk 2011.

Det var den internationella skiljedomstolen Cas som fastställde den hårda domen. Cas skriver att blodvärdena är uppenbart manipulerade.

Domen går att överklaga men om den står sig i de kvarvarande instanserna får Sverige de nya medaljerna.

– Sverige kommer att få brons om den här domen står sig, säger det internationella skidskytteförbundets ordförande, svensken Olle Dahlin, till SVT Sport.

”Lagframgångar vi blivit rånade på”

Det svenska herrlaget 2010 bestod av Fredrik Lindström, Carl Johan Bergman, Mattias Nilsson och Björn Ferry, som numera är expert på SVT Sport. Vid VM 2011 hade Mattias Nilsson bytts ut mot Magnus Jonsson.

– Det är lagframgångar vi har blivit rånade på. Jag tycker det är bra. De som har fuskat ska åka dit, de ska aldrig känna sig säkra. Även om det nu snart har gått tio år sen OS i Vancouver, så tycker jag det är rätt, sade Björn Ferry till SVT Sport i vintras när den utdragna affären återigen var uppe till diskussion.

SVT Sport förklarar: Vad är ett biologiskt pass?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.