Foto: Bildbyrån

Samuelsson kritisk mot rysk idrottsledare

Publicerad

Ryssland får inte längre ha några maktpositioner i det internationella skidskytteförbundet. Den nuvarande ryska vice ordföranden Viktor Maigurov kommer vid nästa kongress att representera Vitryssland.
– Det är ju inget straff för ryssarna överhuvudtaget, säger Sebastian Samuelsson till NRK.

Efter kritiken mot IBU får Ryssland inte längre arrangera tävlingar på toppnivå eller ha maktpositioner i IBU eftersom att det inte är fullvärdiga medlemmar.

Viktor Maigurov sitter som vice ordförande för Ryssland men till nästa kongress kommer han att ställa upp för Vitryssland. Något som Sebastian Samuelsson är kritisk till.

– Det är väldigt konstigt. Jag blir besviken. Det är ju inget straff för ryssarna överhuvudtaget. Jag är övertygad om att Maigurov kommer att jobba för ryska intressen även under nästa period. Det har han ju gjort de fyra sista åren, säger Samuelsson till NRK

”Tar inte ansvar”

Samuelsson får medhåll från norska Tore Böygard som själv kandiderar till en plats i IBU-styret.

– Det här vittnar om att Ryssland inte tar ansvar för det de har gjort, säger Böygard.

– Det spelet som föregår nu är att Maigurov ska in bakvägen från Ryssland via Vitryssland. Att byta land för att ha kvar makten har jag ingen förståelse för.

Böygard menar att Ryssland inte har förstått vilket ansvar IBU har för att få tillbaka tilliten till skidskyttesporten.

”IBU är inte pålitliga”

Maigurov har representerat både Ryssland och Vitryssland i tävlingsammanhang och har varit vitryssk-medborgare sedan 1992. Han vill inte kommentera Samuelssons och Böygards kritik.

– Medlemmar i IBUs styre representerar inte intresse till ett land. Vi jobbar alla för utvecklingen av skidskytte, säger han.

Nu menar Samuelsson att IBU tappar än mer tillit och hoppas Maigurov inte får några röster under kongressen.

– IBU är inte pålitliga när de degraderar Ryssland om det inte betyder något i praxis, säger OS-guldmedaljören. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer