Brorsson skyddades – avstod presskonferensen

Publicerad

Mona Brorsson avstod dagens presskonferens inför 15 km distans under tisdagen.
– Jag ville skydda henne. Vi tar bara med oss det positiva från gårdagen. Det är inget problem efter gårdagen, allt var okej vid frukosten, säger Wolfgang Pichler.

Mona Brorsson klappade igenom i det sista fjärde skyttet med fyra bom i ledning under gårdagen.

– Om Mona skulle varit här skulle 50 procent av frågorna handlat om hur hon känner sig, förklarar Pichler på presskonferensen. En stund senare fick SVT Sport egna citat med tysken.

Du valde att inte ta med Mona här i dag. Varför?

– I går hade hon väldigt många intervjuer. Vad ska hon göra här? Frågorna kommer handla om sista skyttet, hur hon gått vidare och hur hon sovit. Hon behöver itne det nu. Hon behöver tänka positivt. Om någon hade sagt att Mona skulle varit femma efter sprinten och skjutit för guld på jaktstarten hade ingen trott på det. Nu pratar alla om varför hon inte blev världsmästare. Det är det här jag vill skydda henne ifrån. Hon är i väldigt bra form.

Vad sa du till henne i morse?

– Vi pratade inte om gårdagens lopp. Hon var på väldigt bra humör i morse. Vår mentala tränare har pratat med henne. Det här är inget speciellt för oss.

Öberg: ”Har gjort det en gång”

OS-mästaren på 15 km distans, Hanna Öberg, sköt bort medaljchansen med två bom i sista stå under gårdagen. Hennes miss hamnade lite i skuggan av Brorssons genomklappning.

– Nej, vi har inte pratat om det på det sättet. När det är skarpt läge på tävling så får man träna på det. Jag anser att man lär sig något vid varje tillfälle, säger Hanna Öberg kring frågan om hon och Brorsson diskuterat händelsen specifikt.

Öberg kommer från ett OS-guld i distans i Pyeongchang. Då var det en jätteskräll i svensk idrottshistoria. Nu har hon alla blickar på sig.

– Jag vet att jag gjort det en gång och har man gjort det en gång kan man göra det igen, men skidskytte är komplext och det är mycket som ska stämma, säger Öberg inför tisdagens 15 km.

”Mona kommer att göra det mycket bättre nästa gång”

Även under herrarnas presskonferens, som var först ut, handlade en del frågor kring Mona Brorsson.

– Det gäller att se det positiva, att hon fick möjlighet att kunna göra det väldigt bra men lyckades inte. Nu har Mona fått möjlighet att öva på det och kommer att göra det mycket bättre nästa gång, säger Sebastian Samuelsson. 

Under totalt fem tävlingar i Östersund är det bara Linn Persson på mixedstafetten som skjutit fullt. Det väcker frågor kring det svenska skyttet.

– Vi har haft en lång strategi kring hur man jobbar mentalt. Känns som om det varit tillfälligheter här i Östersund. Det gäller att göra lite bättre prestationer när man hamnar i de tuffa lägena, säger Samuelsson.

Damlaget har fem åkare på tisdagens distans över 15 km på tisdagen eftersom Hanna Öberg i form av OS-mästaren har en friplats. Övriga är: Mona Brorsson, Anna Magnusson, Linn Persson och Emma Nilsson.

Laget till damstafetten verkar däremot vara helt klart.

– Det kan ni nog räkna ut om ni lägger ihop Annas lopp i jaktstarten och hur det såg ut i OS och så vidare, ler Pichler.

Det innebär: Öberg, Brorsson, Magnusson och Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer