Olga Poltoraninam en av skidskyttarna som nu frias från misstankar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Skidskyttar frias i uppmärksammat dopningsfall

Uppdaterad
Publicerad

Under skidskytte-VM 2017 gjorde österrikisk polis en razzia mot laget från Kazakstan. Nio skidskyttar stängdes senare av – men nu frias de.
– Avstängningarna upphävs med omedelbar verkan, skriver IBU i ett pressmeddelande.

Under razzian 2017 genomfördes blod- och urintester, mediciner och utrustning beslagtogs. Efteråt visade det sig att alla åkare klarade testerna och de fick lov att delta i VM.

Men i november 2018 stängde det internationella skidskytteförbundet, IBU, av de nio skidskyttarna, med argumentet att de brutit mot antidopniongsreglerna.

Nu ändrar sig alltså IBU och skriver i ett pressmeddelande att fallet mot de nio kazakerna, av vilka sex ingick i förra årets OS-trupp, läggs ned på grund av otillräckliga bevis.

Skidskyttarna det handlar om är Galina Visjnevskaja, Alina Raikova, Darja Klimina-Ussanova, Olga Poltoranina, Jan Savitskij, Maxim Brun, Anna Kistanova, Anton Pantov, Vassilij Potkorytov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer