Linn Persson klev fram när Hanna Öberg kastade in handduken

Det såg mörkt ut för de svenska skidskyttedamerna när man fick klara sig utan Hanna Öberg i jaktstarten i Annecy på grund av förkylning. Men Linn Persson körde upp sig från 44:e till elfte plats efter prickfritt skytte. Hon klättrade alltså 33 placeringar i solskenet.

Hon var en av fyra skyttar som sköt fullt i dag där 57 åkare kom till start.

– Det är imponerande och hon har gjort en jättefin tävling. Om vi bara tittar på dagens lopp har hon tredje tid, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

Persson körde exempelvis  fem sekunder snabbare över 10 km och fyra skjutstationer än den överlägsna segraren Tiril Eckhoff, som följdes av lagkamraten Ingrid Landmark Tandrevold. Det var Eckhoffs tredje raka seger.

– Jag vet inte vad som händer, säger Eckhoff, förvånad över dominansen, till NRK.

Elvira Öberg (36), Mona Brorsson (37) tog världscuppoäng. Emma Nilsson slutade 48:a.

Hanna Öberg testade men kom inte till start

Det blev inte någon start för Hanna Öberg och Elisabeth Högberg. De var ute och testade men kände sig sämre och ville inte riskera något. Landslagschefen Anders Byström berättar om Öbergs förkylningsbesvär:

– Det är kanske i början av en, men svårt att säga enligt läkare, säger Byström om Öberg som låg på 14:e plats och hade slagläge en dryg minut efter täten.

Högberg låg på 60:e plats efter sprinten, den sista platsen som gav en jaktstartsplats.