Sebastian Samuelsson. Foto: TT

Samuelsson sköt fullt: ”Vill träna i sommar och bli ostoppbar”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson sköt fullt i sprinten över 10 km i elljuset i Nove Mesto och ligger bra till som sjua inför lördagens jaktstart.

Svensken åkte i mål en halv minut efter den vinnande fransmannen Quentin Fillon Maillet.

– Jag har skjutit fullt i fem av nio sprintar den här säsongen, vilket är fantastiskt bra. Känslan nu är att jag vill träna i sommar och bli 15 sekunder snabbare, då blir man nästan ostoppbar höll jag på att säga, säger Samuelsson till SVT Sport.

Du är 30 sekunder efter i spåret som tidigare under säsongen. Är det där du vill göra ett lyft?

– Ska man vara med och utmana om totalsegern i världcupen måste man upp en nivå i skidåkningen även om jag åker bra och har lyft mig från tidigare säsonger. Skyttet har ju varit fantastiskt bra. Just i dag hade jag en lite tyngre dag i spåret men det är sent på säsongen och man får kriga med det man har kvar, säger Samuelsson.

Tappade på spurtvarvet

Samuelsson tappade elva sekunder på spurtvarvet till fransmannen som äntligen fick kliva högst upp på pallen. Fillon Maillet var annars känd som den åkare som varit på pallen flest gånger utan att ha vunnit en sprint, åtta stycken.

– Jag är så glad. I dag fick jag till det både på vallen och i spåret och även om jag inte vunnit hade jag varit nöjd. Det var perfekt, säger Fillon Maillet från ett disigt Tjeckien där regnet kom och gick under dagen.

Världsmästaren från Pokljuka, Martin Ponsiluoma, hade en bom i liggande och skakade på huvudet när han åkte i mål.

”Inte riktigt åkformen”

– Det är mycket bättre än förra helgen och det var stabilt i skyttet. Jag är nöjd med åkningen och jag tror att de som åkte i början hade en lite fördel. Det var ganska löst för oss som gick senare, säger Ponsiluoma, 14:e, som trots allt var ganska nöjd till SVT Sport.

Den första svensken startade som nummer 46.

– Han har inte riktigt den åkform vi sett i vissa tävlingar i vinter. Med facit i hand hade de som gick tidigare fördel med hårdare spår. Det där snöfallet som man räknat med kom aldrig, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

”Inget fungerade”

Johannes Thingnes Bö var snabbast i spåret men hade två bom i första liggande och blev nia, 37 sekunder efter Fillon Maillet.

– Jag gjorde mitt bästa men det var inget som fungerade. Liggande ska ju vara lätt. Det är tungt att skjutningen är så osäker, loppet var ju kört, säger Johannes Thingnes Bö som kämpar med landsmannen Sturla Holm Lägreid, femma i dag, om segern i totalcupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.