Elvira Öberg sköt bort sig i stående

Uppdaterad
Publicerad

Sprint över 7,5 kilometer när världscupen i skidskytte hittat till Österrike och Hochfilzen.

Då sköt Elvira Öberg, som öppnade bra, bort sig totalt och landade på 17:e plats.

– Det är så jäkla surt, säger hon till SVT Sport.

Premiärhelgen i Östersund innebar sprintseger för Hanna Öberg. Bara några dagar senare, på samma plats och distans, var det systern Elvira som skulle briljera och knipa en pallplats. Duon var inför dagens sprinttävling därmed favoriter bland svenskorna på förhand.

Det var också Elvira som, med startnummer elva, var först ut av svenskorna. Men det var inte hennes dag.

– Det är så jäkla surt. På inskjutningen hade jag åtta liggträff. Det kändes så jäkla bra. Sen tycker jag att jag åker bra in till vallen och jobbar med andningen. Men jag bommar ändå, jävligt surt, säger Elvira Öberg till SVT Sport och fortsätter:

– Det är klart man är ansträngd, men det är tävling. Jag kände inte att jag hade syrebrist. Tajmingen sitter inte riktigt och jag blev nog lite defensiv. Jag kommer inte in med bendarr eller någonting.

Tre bom

Elvira tog sig in på skjutvallen sex sekunder före Anais Chevalier-Bouchet. Hon prickade fullt i det liggande skyttet och tog därmed ledningen med 20 sekunder – men bara för en kort stund. Hanna Sola klev in framför efter första skyttet och var 2,8 sekunder före Elvira.

Desto sämre gick det sedan för Elvira, som sköt bort sig totalt i det stående skyttet och bommade tre. Sola fortsatte å sin sida på inslagen väg och sköt både snabbt och fullt även i stående.

Sola blev vinnare

När Hanna Öberg tog sig in på skjutvallen blev det inte riktigt någon succé där heller. Hon bommade två och hamnade långt efter. Det betydde därmed att det inte blev någon pallplats för någon av systrarna. Hanna blev femma och Elvira landade på 17:e plats.

– Jag tycker att jag i första varvet jobbar metodiskt. Sen jobbar jag kontrollerat. Det är ganska många åkpartier. Jag vill inte heller bränna för mycket krut på första varvet. Det är surt med liggen i dag. Jag jobbar lite med liggen och hittar rätt i andningen. Det beror nog inte på den här skjutvallen, utan mer generellt. Det är synd att jag bommar de två första skotten, det är väl starkt att jag håller det sen, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

– Den låga bommen är nog att jag inte hittade rätt i andningen. Jag andas ut delvis innan jag ska skjuta.

Hanna Sola från Belarus tog sin första världscupsseger och tvåa blev Justine Braisaz-Bouchet. På tredjeplats kom Marte Olsbu Röiseland, som sköt dubbelt fullt och ett fint lopp rakt igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.