Elvira Öbergs succé – segrade i masstarten

Uppdaterad
Publicerad

Masstart, 12,5 km, i estniska Otepää.

Där knäppte Elvira Öberg antagonisten Marte Olsbu Röiseland på näsan.

Svenskan vann tävlingen efter en stark avslutning.

– Det var skönt att få kliva högst upp på pallen igen. Jäkligt skönt, säger Öberg till SVT Sport.

I fredagens sprint höll Elvira Öberg jämna steg med Marte Olsbu Röiseland – och i dag slog hon den norska suveränen.

– Väldigt, väldigt nöjd med dagen. Jag gör precis som planerad på förhand. Jag kände att komma med träff i ligg var viktigt. Jag känner mig så trygg när jag kommer in i stå, det känns som jag inte kan bomma ens. Jag väntade mig att Marte skulle komma i kapp, men sen var de fortfarande inte ikapp i början  av backen och då tänkte jag ”då kör jag”, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

– Det var svårt att veta hur nära de var. Man vill ha lite koll hur det ser ut där bak. Jag ville inte gå för hårt om jag har de nära bakom mig. Men det gick bra.

”Jäkligt skönt”

Det såg till en början tufft ut för Öberg som bommade ett skott vid andra skyttet – och låg 20,7 sekunder efter täten.

Men svenskan fyllde sedan två skytteserier och tog sig ut som ledare efter fjärde och sista stunden på vallen. Parallellt hade Röiseland bommat ett skott i näst sista skyttet. Norskan tappade sedan vid sista varvet, samtidigt som Elvira Öberg gick starkt.

Svenskan behöll ledningen ända in i mål och landade förstaplatsen. Röiseland tappade dock en placering och Denise Herrmann blev tvåa, 4,5 sekunder efter. Röiseland blev till slut trea, 4,8 efter.

– Det var skönt att få kliva högst upp på pallen igen. Jäkligt skönt.

KLIPP: Elvira Öberg: ”Skönt att få kliva högst upp på pallen igen”

”En bra dag”

Även Linn Persson stod för en bra insats i dag. Hon visade upp ett starkt skytte och stabil åkning. 27-åringen, som missade ett skott, höll sig länge i täten men tappade mot slutet och hamnade fyra, 8,1 efter.

Hanna Öberg slutade nia, 27,1 sekunder efter sin vinnande syster, med två bom, och Stina Nilsson, med ett bommat skott i varje skytteserie, landade på 18:e plats.

– Det var en bra dag. Det är grymt att Elvira kan vinna här i dag. Hon förtjänar det och gör ett topplopp. Hon är svårrubbad. Hon älskar sådana här lägen, sista stå är hennes favoritgrej, säger tränaren Jean-Marc Chabloz till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.