Samuelsson: ”Gäller att visa så mycket solidaritet som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska systrarna Julia och Olena Horodna flydde kriget i Ukraina.

Nu är de på plats i estländska Otepää för världscupen i skidskytte.

– Jag hoppas att vi inom skidskyttefamiljen kan stötta dem så mycket som möjligt, säger Sebastian Samuelsson.

Julia, 20, och Olena Horodna, 17, gör sin första världscuptävling någonsin, efter att tidigare bara tävlat internationellt på juniornivå.

Skidskyttesystrarna flydde från kriget i Ukraina till Polen för en dryg vecka sedan. Tidigare i veckan berättade systrarna om den tuffa situationen.

”På natten vaknar jag ofta och är rädd, jag är orolig för min familj och mitt land”, sa Julia Horodna till SVT Sport.

Stöttas av skidskyttevärlden

Nu är de ukrainska systrarna på plats för tävlingarna i Otepää. Sebastian Samuelsson berättar hur skidskyttefamiljen gått samman i den här situationen.

– Jag kan tänka mig att det är helt fruktansvärt det de upplever nu. Men jag tycker att det är fint att de kan vara här och tävla, trots att det måste vara en väldigt speciell situation, säger Sebastian Samuelsson och fortsätter:

– Jag hoppas att vi inom skidskyttefamiljen kan stötta dem så mycket som möjligt. Det gäller att visa så mycket solidaritet som möjligt.

”Det är en helt hemsk situation”

Samuelsson som kämpar om en topplacering i totala världscupen, berättar att han fått perspektiv på saker och ting de senaste veckorna.

– Det är klart att man får det. Jag tror det gäller alla svenskar och alla andra i världen som går till jobbet. Det är inte lika viktigt som för tre veckor sedan. Det är en speciell situation så klart, men man måste ändå fokusera på sitt i vardagen.

– Visa så mycket solidaritet som möjligt för det är en helt hemsk situation för alla som blir drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.