Julia Horodna och hennes syster Olena. Foto: Privat/Bildbyrån.

Systrarna Horodna världscupdebuterar efter flykten: ”Vaknar ofta och är rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna Julia och Olena Horodna flydde Ukraina och är på plats i estländska Otepää för världscupen i skidskytte.

Samtidigt är en stor del av familjen kvar i krigets Ukraina.

”På natten vaknar jag ofta och är rädd, jag är orolig för min familj och mitt land”, säger Julia Horodna till SVT Sport.

Julia, 20, och Olena Horodna, 17, kom till Estland för några dagar sedan. Tävlingarna i Otepää blir systrarnas första världscuptävling någonsin, efter att tidigare bara ha tävlat internationellt på juniornivå.

Möjligheten dök upp efter att systrarna flydde från Ukraina till Polen för en dryg vecka sedan.

”Den 1 mars beslutade våra föräldrar att ta oss utomlands för vår egen säkerhet. Vi har en 4-årig syster och hon förstår inte riktigt vad krig är och vi vill inte skrämma henne, så vi bestämde oss för att åka till Polen”, skriver Julia Horodna i ett mejl till SVT Sport.

”Smärtsamt och sorgligt”

Men att fokusera på vad som är systrarnas största tävling någonsin är inte lätt. Flera familjemedlemmar är kvar i Ukraina och Julia Horodna säger att hon ständigt tänker på dem och sitt land.

”I Ukraina är alla våra släktingar, min pojkvän och hans familj i händelsernas epicentrum. Vi är alltid i kontakt med dem, de säger att de bombar hem, skolor och de är väldigt rädda. Våra skidskyttar sitter också där i bombskydd och går ingenstans”, skriver Julia Horodna.

Hur känner du när du ser bilder och filmklipp från kriget?

”Det är läskigt när släktingar skickar det. Vi är väldigt oroliga, staden där vi bodde och tränade blev totalt bombad och nu när jag tittar på bilder och filmer så känner jag inte igen vad det är för område. Det finns också en skidskyttestadion, där vi alltid har tränat och kört ukrainska mästerskap, tyvärr finns det inte kvar. Det är väldigt smärtsamt och sorgligt att se vad som har hänt med vårt land.”

Vad sänder det för budskap att Ukraina representeras i idrottssammanhang?

”Jag tycker att detta är väldigt viktigt, för även i en så svår tid representerar vi vårt land. Vi är en stark nation, vår flagga hänger här och vi kan kämpa.”

En prövande tävling

Världscupen i Otepää inleds på torsdag med herrarnas sprint. Dagen efter är det dags för damernas sprint. Julia Horodna säger att det ska bli intressant att mäta sig med de bästa i världen, men det råder ingen tvekan om att det kommer vara en prövande tävling – både fysiskt och mentalt.

”För två veckor sedan såg jag alla skidskyttar på tv, och nu ser jag dem live. Det kommer att bli en väldigt svår tävling, jag vill bara åka så fort jag kan och samla på mig erfarenhet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.