Knallen – Hanna Öberg tog guld

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara en knall – en fullkomlig explosion. Det svarade Hanna Öberg för i dagens distanslopp på OS. Fantastisk fart under skidorna och skyttet fulländat... Det räckte hela vägen till ett guld för svenska 22-åringen. –Jag är nästan lite imponerad av mig själv att jag lyckas skjuta fyra nollor, säger hon till SVT Sport.

– Jag är så himla nöjd med min insats idag, sa Öberg.

– Hela laget är i toppform, tre åkare bland de 14 första och så ett guld, konstaterade en glad svensk förbundskapten Wolfgang Pichler för SVT Sport.

Hanna Öberg gick ut ganska tidigt i tävlingen och det såg bra ut med en gång. Fullt i första skyttet och hon åkte fort. Betydligt fortare åkte visserligen Kuzmina men slovakiskan bommade två gånger på vallen och inte ens hon rådde på Öberg, som sköt fullt i såväl andra, tredje som fjärde skyttet.

Enda gången Öberg darrade lite på manschetten var inför det allra sista skottet på vallen vid sista skjutningen. Hon sköt de första fyra skotten fort men tog sedan en paus...men även det sista satt.

– Jag var verkligen superfokuserad på skjutvallen dag. Jag kände efter liggande att jag kommer sätta de i stå också. Jag är faktiskt imponerad själv, sa Öberg i Kanal 5:s intervju.

Se bilder från tävlingen i Rapport:

Även de andra stora namnen bommade minst ett skott och eftersom det betyder en hel minut i tidstillägg bäddade det för Öbergs knall.

Mot slutet var dubbla guldmedaljören Laura Dahlmeier det enda hotet mot svenska guldet. När tyskan sköt fullt i sista skyttet hade hon drygt 30 sekunder att åka in. Ett omöjligt uppdrag? Ja, det var det. Tyskan tappade till och med tid in till mål och Anastasia Kuzmina tog silvret före Dahlmeier.

– Jag tänkte att om jag skjuter fullt så kanske det kan räcka till medalj, men att det skulle bli guld det hade jag inte trott, sa Öberg om hur hon tänkte ute på banan.

Pichler manade på

Förbundskapten Wolfgang Pichler var med och hejade på Öberg den sista biten in mot mål.

– Du kan vinna, du kan bli en olympisk mästare, skrek Pichler.

Hanna Öberg zoomades in i tv-rutan när hon stod vid sidan och följde Dahlmeier med stor spänning. Och när det stod klart kom ett stort brett leende från svenskan, som ändå satt kvar på sin stol, säkert chockad, precis som vi.

Hanna Öberg, som tidigare vunnit JVM-guld,  har tidigare bara varit femma som bäst i världscupen.

Öberg hade sjätte bästa åktid idag så det var inte bara på vallen som svenskan imponerade. Hon har tagit flera steg åkmässigt den senaste tiden och är nu verkligen en riktigt bra skidåkar som kan mäta sig med de allra bästa. Idag räckte kombinationen åkning och skytte till guld.

Guldtårar från alla håll

Enorm glädje för Öberg givetvis, men hela svensklägret var chockat och glädjetårarna rann.

– Är så glad för Hannas skull, det är så stort, sa Mona Brorsson till Kanal 5 och kunde inte hålla tillbaka tårarna.

Brorsson kunde inte svara på några frågor. Hon var så rörd, trots en egen 14:e plats är det Hanna som Brorsson tänker på.

Pojkvännen Jesper Nelin, som snart ska åka själv, var helt mållös nere i målområdet.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Hur ska jag kunna åka nu, sa han i tv-sändningen.

– Det är så himla fint att de blir så glada för min skull, sa Öberg om lagkamraternas reaktion.

Förutom Öberg var det en riktigt bra svensk dag överlag. Linn Persson blev 11:a med bara en bom och Mona Brorsson 14:e med två bom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer