Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Skidskytte-ordförande Olle Dahlin utreds av polis: ”Ett påhopp”

Uppdaterad
Publicerad

Hans företrädare kan dömas till fängelse för grov korruption.

Nu utreds internationella skidskytteförbundets ordförande, Olle Dahlin, av österrikisk polis.

– Ett allvarligt påhopp, säger Dahlin till SVT Sport.

Enligt norska tv-kanalen NRK misstänks Olle Dahlin, ordförande för IBU sedan 2018, för att ha ingått samma slags sponsoravtal med Infront som förbundets tidigare ordförande Anders Besseberg. Norrmannen som åtalats för grov korruption där åklagarna har yrkat på tre års fängelse och miljonböter.

Avtalet med Infront, som säljer och köper tv-rättigheter för sport, ska ha gett dem ett fördelaktigt pris vid köp av annonser till VM och världscupen i skidskytte.

Flugit till Österrike

– Det här kom för bara ett par dagar sedan från media, säger Olle Dahlin till SVT Sport och fortsätter.

– Jag har nu åkt till Österrike och ska träffa jurister i morgon (läs fredag) för att få mer underlag och reda ut vad det är frågan om. Det här är ett för allvarligt påhopp för att jag ska spekulera, säger Olle Dahlin till SVT Sport.

69-årige Dahlin understryker att han vill samarbeta med den österrikiska polisen. Och att internationella skidskytteförbundets oberoende instans inte har nämnt några misstankar mot IBU:s nuvarande avtal med Infront.

– Jag tvivlar inte på att den österrikiska utredningen kommer att finna att så är fallet och kommer att bevisa att jag har agerat korrekt och etiskt som ordförande för IBU, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.