Hanna Öberg tillsammans med det internationella skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin vid VM i Oberhof. Foto: Bildbyrån.

Svenska skidskyttepresidenten Olle Dahlin på plats vid de ukrainska mästerskapen: ”Emotionellt”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har de ukrainska mästerskapen i skidskytte avgjorts. De avgjordes på hemmaplan med fulla startfält i dagen masstarter med den svenske ordföranden i det internationella skidskytteförbundet, Olle Dahlin, personligen på plats i Bukovel.

– Det var väldigt emotionellt, en stark upplevelse, säger Dahlin till SVT Sport.

Dahlin fick redan 2020 en förfrågan om att komma till Ukraina och ett besöka ett nybyggt stadion men sedan kom pandemin och kriget emellan. Trots att kriget är i högsta grad pågånde tog sig Dahlin tiden och modet att bege sig till det krigshärjade landet.

– En av anledningarna är att man vill uppmärksamma att Ukraina kan genomföra sina nationella mästerskap på ukrainsk mark, säger Dahlin i en videointervju med SVT Sport.

I dag var det masstart i med fulla startfält på 30 deltagare i varje klass i Bukovel i den sydvästra delen av landet nära gränsen till Rumänien, långt från den stridande östra delen av landet.

– Nu kommer alla i Ukraina att veta vad skidskytte är och det är väl positivt i sig, säger Dahlin.

Nationalsången följt av en tyst minut

En fond där det internationella skidskytteförbundet har avsatt 2,8 miljoner kronor för ukrainska skidskyttar har inrättats och åtta nationella förbund har gått in med stöttning där bland annat Sverige bidrog med ett läger i Idre strax före säsongsstarten.

– Rent ekonomiskt är det jättetufft eftersom pengarna prioriteras till försvaret. Aktiva på hög nivå, inte bara i skidskyttet, har frikallats från kriget för att bli viktiga exempel för för att stärka andan i kriget. 

Vad har du personligen för känslor av att vara på plats?

– Man kommer väldigt nära, det blir emotionellt. Jag kommer precis från prisutdelningen av damernas masstart där alla sjöng nationalsången och höll en tyst minut efteråt. Det är starkt och den information man får när man sitter ner med enskilda människor tar också, säger Dahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.