Persson snuvade Öberg på segern i masstartscupen

Uppdaterad
Publicerad

Inför upploppet hade Elvira Öberg chansen att ta hem masstartscupen och drygt 100 000 kronor.

Men efter att ha blivit omkörd av Linn Persson alldeles innan mållinjen gick hon miste om det.

– Det är idrott vi håller på med, det är inte på liv och död det här. Vi kommer att ta oss igenom det här utan problem, det är jag övertygad om, säger Öberg som blev femma.

Åkarna kunde sannerligen inte klaga på förutsättningarna i dagens världscupavslutning i skidskytte. Strålande solsken, vindfritt och således perfekta förhållanden på skjutvallen. De 30 bästa tillgängliga i världscupens totalställning kom till start och bland dem hittade vi inte mindre än fem svenskor.

Till en början såg det också riktigt bra ut för svensk del. Mellan den andra och den tredje skjutningen hade Linn Persson och Elvira Öberg, tillsammans med österrikiskan Lisa Theresa Hauser, skaffat sig en 15 sekunders lucka till de närmast jagande efter felfritt skytte. Då kom de första bommarna. En för Persson och en för Öberg.

Klipp: Linn Perssons reaktion – snuvade Elvira på seger i masstartscupen: ”Det var ju synd då”

Trots det hade de chansen på en pallplats inför den sista skjutningen då elva åkare inom 25 sekunders marginal anlände till skjutvallen i princip samtidigt. Men efter en varsin bom till var det bara att glömma förstaplatsen, i stället gällde det för Öberg att sämst sluta fyra för att ta hem masstartscupen.

Lagkompisar – och konkurrenter

Inför upploppet såg det ut som att hon skulle greja det – när Linn Persson kom flygandes och gick förbi, med en tiondels sekund (!) i marginal. Därmed gick Öberg miste om totalsegern i masstartscupen och drygt 100 000 kronor.

– Jag tänkte faktiskt på det på upploppet, men sen tänkte jag att jag kan ju inte..., säger Persson och fortsätter:

– Det var ju synd då, men samtidigt så kör vi var för sig. Vi är lagkompisar men i spåret så är vi också konkurrenter.

Klipp: Här får Elvira Öberg det snöpliga beskedet

”Sjukt stum”

Öberg var av uppenbara anledningar inte alls på så gott humör när SVT pratade med henne lite senare.

– Besvikelsen har lagt sig litegrann, det är klart jag är besviken över det men det är mest på mig själv, jag har alla chanser att fixa det på upploppet men jag blir för trött och gör lite misstag på slutet och då blir det så, det är så små marginaler, säger Elvira Öberg som inte vill lasta Linn Persson på något sätt:

– Det är klart att jag är besviken, men det är mest på mig själv, för jag kan inte förvänta mig något annat än att hon ska köra över mållinjen, men det är lite surt när det blir en liten miss på det sättet. Men vi är ett bra lag och det är sånt här som kan hända, det är inte mer än så och det är inte hela världen. Det är idrott vi håller på med, det är inte på liv och död det här. Vi kommer att ta oss igenom det här utan problem, det är jag övertygad om, säger Öberg som verkligen kan se tillbaka på en säsong som gått över förväntan.

– Jag är så nöjd med det jag presterat i år, att jag ens blir tvåa i masstartscupen är jättebra, jag har ju bara kört tre av fyra tävlingar och slutat etta, etta och femma och det är jättebra. Jag är väldigt stolt.

Vinnaren Justine Braizas-Bouchet var på desto bättre humör även om hon tyckte lite synd om Elvira.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse så jag är riktigt lycklig. Det var riktigt tight, Elvira såg lite ledsen ut efteråt men jag är säker på att hon kommer att vinna mycket i framtiden, säger Braizas-Bouchet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.