Marte Olsbu Röiseland säkrade världscupen där Elvira Öberg blev tvåa. Foto: Bildbyrån

Röiseland vinner totala världscupen – Elvira Öberg blir tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Elvira Öberg hade en mikroskopisk chans att ta hem den totala världscupen inför jaktstarten i Holmenkollen.

Men efter Marte Olsbu Röiselands andraplats är det nu helt avgjort.

Elvira Öberg plockade dock in nio placeringar i jaktstarten och säkrade andraplatsen i totalen.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd med det, säger Elvira Öberg.

Den totala världscupen var mer eller mindre avgjord inför dagens jaktstart i Holmenkollen. Norskan Marte Olsbu Röiseland ledde med 106 poäng med 120 kvar att åka om och var således tvungen att göra bort sig riktigt rejält för att Elvira Öberg ens skulle ha en chans.

Det gjorde hon inte.

Det blev visserligen två bom för norskan, men Röiseland säkrade ändå en andraplats bakom Tiril Eckhoff och därmed var kampen om den totala världscupen avgjord.

Elvira Öberg stod för en godkänd insats (tredje bästa åktid och två bom) och plockade in nio placeringar, men var aldrig nära pallen.

– Det är ett stabilt lopp egentligen, jag håller avståndet upp till tät och då är det bra, jag hade varit med där om jag hade haft ett bättre utgångsläge, men det är många som skjuter bra i dag och då är det inte lika lätt att plocka placeringar trots bra åkning, säger Elvira Öberg.

Ser utvecklingspotential

Hennes åttondeplats räckte dock för att säkra andraplatsen i den totala världscupen.

– Det är klart att man vill gå hela vägen men det har varit en helt fantastisk säsong och jag slutar tvåa i totalen i min tredje världscupsäsong och är nyss fyllda 23 år. Jag är väldigt, väldigt nöjd med det och jag känner verkligen att jag har många år på mig att bli minst lika bra som Marte och jag har många områden där jag fortfarande kan utvecklas mycket, det känns verkligen jättebra, säger Elvira och fortsätter:

– Visst, jag har åkt bra skidor i år men jag ser fortfarande att jag har många utvecklingsområden. Jag kan bli mycket starkare och få den där hårdheten i kroppen så man klarar att hålla decemberformen hela året, jag ser verkligen utvecklingspotential och sen så har jag mycket att göra i skyttet också.

När det gäller de övriga svenskorna som kom till start så gjorde Mona Brorsson det klart bäst. 31-åringen sköt fullt och körde upp sig från en 27:e till en 13:e plats. Linn Persson inledde med två bom men gjorde det bra efter det och slutade på en 15:e plats. Hanna Öberg missade fem skott och slutade 30:e.

Stina Nilsson, som hade det bästa utgångsläget av svenskorna efter gårdagens sprint, fick inte alls till det på skjutvallen och slutade långt ner i fältet, på en 39:e plats, efter hela sju bom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.