Elisabeth Högberg får chansen i mixedstafetten i Ruhpolding. Foto: TT

Sverige tillbaka i julklassikern – SVT sänder

Uppdaterad
Publicerad

World Team Challenge i skidskytte är en tradition i mellandagarna. Efter några år utanför tävlingen skickar Sverige åter ett lag till Tyskland och Ruhpolding där stafetten avgörs i år. SVT sänder måndag 28 december.

– Jättekul att Sverige är med igen, och kul att det blir tävling i Ruhpolding trots att världscupen där ställdes in, säger SVT:s kommentator Ola Bränholm.

World Team Challenge brukar avgöras inför 50 000 åskådare i Schalke 04:s fotbollsarena i Gelsenkirschen. Corona sätter i år stopp för publik och då flyttar man istället tävlingen till Ruhpolding.

Corona och idrott

Högberg och Stenersen får chansen

Sverige brukar av främst logistiska skäl avstå att skicka lag till den normalt sett spektakulära tävlingen som nu blir coronaanpassad. När de största stjärnorna stannar hemma och prioriterar träning får Elisabeth Högberg och Torstein Stenersen chansen i mixedstafetten.

– Vi skickar ett lag utanför ordinarie landslagsgruppen men det kan bli jättebra ändå. Bettan är i jättebra form, det visade hon i Kontiolahti och Torstein får nu chansen att visa att han vill in i världscuplaget igen, säger skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo till SVT Sport.

Startfältet är alltid högklassigt i inbjudningstävlingen WTC och Högberg/Stenersen kommer behöva prestera på sin absoluta topp för att konkurrera. Elisabeth Högberg vann IBU-cupen, steget under världscupen, totalt i våras, efter bland annat sex individuella segrar. Cupsegern gav en friplats till världscuppremiären i Kontiolahti. I sprinten över 7,5 km hade Högberg sjunde bästa åktid men slutade på 52:a plats efter fyra bom. 

Torstein Stenersen kör denna säsong utanför landslagets regi, hade en tung fjolårssäsong, men aspirerar ändå på en plats i världscuplaget. Stenersen fick inte plats i Kontiolahti men körde den svenska premiären i Idre för ett par veckor sedan och var då åtta – 1.17 efter segrande Sebastian Samuelsson på sprinten över 10 km, men slog Peppe Femling som fick åka i världscupen. Hans främsta merit är en sjundeplats i just Ruhpolding för några år sedan, han har även vunnit stafett i världscupen med Sverige.

Hemma hos Wolfgand Pichler

De svenska veteranerna kan banorna och skjutvallen i Ruhpolding utan och innan, under åren med Wolfgang Pichler som ledare tillbringades många lägerveckor i alporten i södra Bayern. Ruhpolding som är en av de mest klassiska skidskytteorterna blev av med sina världscuptävlingar då man av pandemiskäl kör dubbla veckor i Oberhof.

– Det här är en rolig och fartfylld tävling som brukar locka stor tv-publik även utan svenskt deltagande. Med årets inledande succé i färskt minne känns det som att det kan bli hur kul som helst, säger Bränholm.

KLIPP: Se när Sveriges herrar kommer tvåa i stafetten (6 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet