Skottheim vann masstarten – brons till Stina Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Skottheim vann damernas masstart på SM i Piteå.

19,5 sekunder tog hennes sista skytte där hon sköt fullt och säkrade segern.

– Jag mår så bra, säger hon till SVT Sport.

Damernas masstart i skidskytte var avgjordes i ett mulet Piteå. Mona Brorsson såg länge ut att inkassera sitt åttonde SM-tecken. Ända fram till det sista skyttet var hon i ledningen, hon skulle högst troligt även haft råd med en bom.

I stället sköt Brorsson två bom och tävlingen var då vidöppen då Tilda Johansson, Johanna Skottheim och Stina Nilsson jagade. Skottheim sköt fullt och väldigt snabbt. 19,5 sekunder tog hennes sista skytte och i mål var hon 17,5 sekunder före tvåan som blev Mona Brorsson.

– Jag skjuter som bäst när jag får skjuta offensivt, säger hon till SVT Sport.

Första SM-guldet i karriären

Tobias Arvidsson, Lima SKG, vann herrarnas lopp och Skottheim fixade klubbens andra guld för dagen. Guldet var hennes första i SM-sammanhang som senior. Stina Nilsson åkte ikapp och ryckte sedan i från Tilda Johansson på slutvarvet och knep bronset. Hennes första individuella SM-medalj i skidskytte.

– Det känns jättekul, jag är så nöjd med mitt mindset, säger Stina.

Guldet var Johanna Skottheims första i SM-sammanhang som senior. Hon var inte uttagen till OS och har tidigare berättat om besvikelsen. Dessförinnan hade hon en tuff säsong där hon bland annat hade sömnproblem.

– Den största vinsten för mig är att vara tillbaka efter allt jag gått igenom, säger Skottheim till SVT Sport.

– Jag mår så bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.