Martin Ponsiluoma (till höger) skrämmer alla konkurrenter enligt den svenske skyttetränaren Johan Hagström. Foto: Andrea Solero/EPA/TT

Skyttetränaren om Martin Ponsiluoma: Alla är rädda för honom

Uppdaterad
Publicerad

Segrare i säsongens första distanslopp, men under skidskytte-VM har inte Martin Ponsiluoma övertygat.

Svensken har nio bom i de inledande loppen.

– Alla är rädda för Martin, för får han till skyttet är han på pallen, säger skyttetränaren Johan Hagström.

När Martin Ponsiluoma vann distansloppet över 20 kilometer vid världscuppremiären i Kontiolax sköt han bara en bom. Därefter har hans skytte svajat ordentligt ända fram till sista världscuptävlingen före VM, i Antholtz, där han var på prispallen två gånger.

VM-inledningen, tre bom i sprinten och sex i jaktstarten, borde dock göra vilken landslagsledare som helst nervös när det nu vankas distanslopp. Då straffas man extra mycket för varje bom, med en minuts tidstillägg i stället för straffrundor som tar 20–25 sekunder att åka.

Inte orolig

Skyttetränaren Johan Hagström är dock inte ett dugg orolig för Ponsiluomas form.

– Han har en styrka som inte så många har. Han vet att han har åkfarten, men han får inte alltid till skyttet. Men plötsligt träffar han och då är han på pallen, säger Hagström.

– Det vet han om, och det vet alla andra aktiva om. Alla är rädda för Martin, de vet vad han kan. För honom är det bara att fortsätta och träna på och hitta självförtroendet i skytteträningen. Han presterar jättebra på träningarna och någon gång får han till det i detta VM, det är jag helt säker på.

Hagström säger att Ponsiluoma fick en självförtroendeboost när han vann distansloppet i Kontiolax.

– Såklart. Han vet att han kommer att vinna igen, alla vet det.

”Det betyder mycket”

Sebastian Samuelsson har aldrig lyckats särskilt bra i distanslopp, men kommer till start med gott självförtroende efter jaktstarten där han kom trea.

– På ett sätt kan jag slappna av och känna att jag inte åker härifrån tomhänt, det betyder mycket. Men det gäller att göra ett topplopp om man ska ha en chans på medalj. Norge har tagit ganska många och jag hoppas att vi är fler som kan vara med och utmana nu, säger Samuelsson.

Tisdagens distanslopp sänds i SVT1 och Play, med start klockan 14.00.

Bild för bild: Samuelsson om bronsdramat på skidskytte-VM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sebastian Samuelsson – sekvens för sekvens – om det stora dramat där han knäckte två norrmän och säkrade bronsmedalj på skidskytte-VM Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.