• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Ekholm om OS-misslyckandet – och jakten på revanschen

Uppdaterad
Publicerad

Helena Ekholm kom till OS i Vancouver 2010 som en av de stora favoriterna efter att ha vunnit flertalet tävlingar under säsongen.

Men väl där blev det ett tungt Olympiskt misslyckande för Ekholm som blev utan medaljer.

I SVT:s serie ”Som jag minns det” berättar Ekholm om den stora besvikelsen – och om hennes jakt på revansch på VM ett år senare.

Helena Ekholm inledde säsongen 09/10 på ett imponerande vis.

Detta genom att vinna fyra av de elva tävlingarna i världscupen, där tre av dessa även slutade med andraplatser, inför OS i Vancouver.

Hon ledde därmed den totala världscupen och favoritskapet var stort på den 25-åriga svenskan från Helgum.

Men väl framme vid OS ville det sig inte för Ekholm och en tiondeplats blev hennes bästa placering på de fyra individuella loppen.

– Jag var väldigt knäckt efter det och tappade tron väldigt mycket på mig själv. Jag kände att jag var hon som inte klarade pressen. Det var den bild jag kände att alla hade av mig och det var så jag kände själv också. Att jag kommer in här som stor favorit, att jag vunnit flera tävlingar men får inte till det när det gäller som mest, säger Ekholm.

Jakten på revanschen

Ett år senare var det dags för VM i Chanty-Mansijsk, Sibirien, Ryssland.

– Jag minns att jag vaknade på morgonen och tittade ut, där jag kunde se en stor digital termometer som det stod -15 på. Jag såg också att det yrde snö och insåg att, det blåser också, säger Ekholm om VM-minnet.

Det var dags för damernas distanslopp över 15 kilometer. Skulle Ekholm nu få sin revansch från OS-misslyckandet?

Se upplösningen av ”Som jag minns det” med Helena Ekholm på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.