Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Hanna Öberg sköt bort segern i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Precis som under VM gick Hanna Öberg ut i ledning inför den sista stafettsträckan. Då sköt hon tre bom och Sverige slutade trea.

– Det var fantastiskt inspirerande att gå ut i ledning. Jag hade hög puls redan på uppvärmningen och jättekul att gå ut i ledningen, säger Hanna Öberg till SVT Sport och fortsätter:

– Sedan har jag inte sett var jag bommade och svårt att säga så mycket om det.

Sverige fick en pangstart på stafetten i Östersund.

Linn Persson, som varit säkerheten själv i liggande skyttet, sköt också fullt i momentet under stafetten.

När det sedan var dags för stående blev det betydligt knepigare eftersom Persson sköt tre bom. Tack vare en stark skidåkning kunde hon ändå växla som trea bara 14,6 sekunder efter Lisa Vittozzi. Debutanten Elvira Öberg kunde sedan ta rygg på Ingrid Landmark Trandrevold.

”Väldigt imponerad”

Trots att Elvira Öberg sköt en bom i liggande skyttet kunde hon också gå ut i en ledning med 14,5 sekunder före Frankrike.

– Härligt att se, och det svänger fort. Elvira (Öberg) sköt på 36 sekunder med ett extraskott. Mycket bra, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

En bom blev det också i det stående skyttet och Elvira Öberg gick ut 2,4 sekunder före Frankrike.

– En otrolig känsla att ligga på bana ett och skjuta. Jag visste att det är tufft men jag lyckades hålla fokus då bendarren var på väg. Det tog lite tid men jag lyckades sätta skotten, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

Sverige i ledning

När Öberg växlade till Mona Brorsson hade hon drygat ut ledningen till 5,5 sekunder.

Brorsson inledde med alla träff i det liggande skyttet och hon gick ut 1,3 sekunder efter Tiril Eckhoff. I åkningen tappade Brorsson, men tack vare ett nollskytte i stående kunde hon gå ut i ledning med 6,6 sekunder före Aita Gasparin. Skön revansch för Brorsson som sköt tre bom i sista stående skyttet i torsdags då hon kunde tagit sin första världscupseger.  Inför sista växlingen till Hanna Öberg var Sverige i ledning med 2,2 sekunder då Tiril Eckhof tagit många sekunder i spåret.

Sköt bort segern

Hanna Öberg fick sedan inte till det i liggande skyttet. OS- och VM-mästaren sköt tre bom. Samma sak hände för Öberg som sköt bort VM-guldet i stafett på hemmaplan i mars.

– Jag tror att det är nerver. Det låser sig för det var nästan ingen vind, säger Helena Ekholm.

I det stående skyttet sköt hon fem snabba träff och gick ut tio sekunder efter Marte Olsbu Röiseland. Sverige slutade till slut trea efter att Lena Häcki passerade Öberg. Norge vann stafetten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.