Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson: ”Det är ett farligt yrke vi har valt”

Uppdaterad
Publicerad

Idag tränade Stina Nilsson med stavar för första gången sedan hon kraschade och bröt armbågen för en knapp månad sedan. Rehabiliteringen har gått bra, men kraschen har fått stjärnan att tänka på vad som kan hända i träning och på tävling.
– Det är ett farligt yrke vi har valt, säger hon till SVT Sport.

Stina Nilsson var klar med sitt träningspass på rullskidor och skulle ta sig hem då rullskidan fastnade i en sten. Nilsson ramlade framåt och bröt armbågen.

– Man blir lite så där 'gud vad vi utsätter oss för saker'. För det där var inte ens snabb fart. Jag åker bra mycket snabbare när vi åker utför ”velodromen” (skarp kurva på rullskidbanan i Östersund) till exempel. Så man blir ganska ödmjuk inför att om man skulle ramla där så skulle det kunna gå riktigt, riktigt illa, säger hon.

Tränaren stoppade Nilsson från stavar

Nilsson inledde med fyra dagars vila och sedan dess har hon tränat utan stavar hemma i Malung. Nu är hon i Östersund och idag testade hon att åka med stavar för första gången sedan kraschen.

– Det gick jättebra, men sedan kom Johannes (Lukas, landslagstränare) och sa att vi ska vänta lite till. Och jag vet ju att vi ska vänta lite till, men nu vet jag i alla fall att det går bra. Så det känns bra, säger 27-åriga Nilsson som gör sin första försäsong som skidskytt.

Kraschen har ju ändå påverkat skytteträning rätt så rejält.

– Jag skjuter inte liggande än så länge för det är nog det sista jag kommer börja göra i min rehabilitering. Men stående har börjat fungera väldigt bra. Jag är noggrann med att jag inte gör några hastiga rörelser, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att det inte var önskvärt. Absolut inte. Men samtidigt är jag otroligt nöjd med den här lösningen och att jag känner att jag får utvecklas fortsatt.

”Jag vill bara tävla”

Tanken var att Stina Nilsson inledningsvis skulle tävla i IBU-cupen (nivån under världscupen), men då alla tävlingar i IBU-cupen innan årsskiftet nu har ställts in så kan det internationella debuten få vänta.

– Jag har självklart stor respekt för världssituationen i stort, så det är inget jag ska orda om. Men för mig personligen så tycker jag inte att det påverkar mig jättemycket, för jag vill bara tävla. Oavsett om det skulle vara en Sverigecup så vill jag bara tävla. Jag hoppas att vi kan ha andra tävlingar hemma i Sverige som gör att jag får komma igång som skidskytt och identifiera vad jag behöver träna extra på, säger hon.

Anna-Maria Uusitalo, sportchef i skidskytteförbundet, har ändå öppnat för att Nilsson kan vara aktuell även i världscupen.

– Vanligtvis så måste man ha gjort vissa resultat på IBU-tävlingar för att ens få vara med i världscupen, men nu när IBU är inställt är det oklart. Det kan komma vissa coronaundantag kring det, men inget är säkert än, sade Uusitalo till TT i fredags.

Nilssons svenska tävlingsdebut ska ske i Idre den 13–15 november.

ARKIV: Stina Nilsson skadad under träning – borta i flera veckor (20 augusti 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer