Sveriges stafettlag firar silvret i Östersund. Foto: Bildbyrån

”Sverige har nu en etablerad världsstjärna”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Östersund 2019! VM är över och festen på hemmaplan överträffade på många sätt de för mig högt ställda förväntningarna. Här sammanfattar jag höjdpunkterna efter mästerskapets egna givna mall. Östersund 2019.

Ola Bränholm

Kommentator skidskytte

Ö som i Öberg. Så klart. Sverige har nu en etablerad världsstjärna i den, i stora delar av världen, största vintersporten. Sju tävlingar, fler än någon någonsin gjort på ett mästerskap. Och topp fem i varje lopp – det är otroligt! Bättre än Bö, bäst av alla under hela VM. Tre medaljer totalt. Guldet i distansen var en mästares uppvisning.

S som i Sebastian Samuelsson. På den toppnivån Öberg nu etablerat sig. Där kan två år yngre super-Sebbe snart vara. Nära pallen som fyra på distansen och två dagar senare blev han efter nästan sex veckors medaljjakt förste och ende svenske herre att ta en medalj under hela VM-vintern (längdskidor, alpint och skidskytte). Inte oväntat tillsammans med Hanna Öberg, knappast för sista gången.

T som i Thingnes Bö. Lillebror Bö, Johannes, är utan tvivel störst i skidskyttevärlden just nu. Och han lämnade Östersund med fyra guldmedaljer. Tre i stafetter där han spelade en avgörande roll. Individuellt blev det guld i sprint men också många jobbiga ståskytten, där ännu fler potentiella guld sköts bort i både jaktstart, distans och masstart.

E som i egensinnigt jämtländskt väder. När vi kom till Östersund så bjöds de vackraste av vinterdagar. Kallt, strålande sol och stenhårda spår. När tävlingarna sen började så visade det jämtländska vädret att det har en kraft och variation som få andra. Det var jättekallt ibland, plusgrader någon dag, snöstorm från sidan, klarblå himmel, vindstilla en dag, svårt att stå upp rakt nästa. Här kommer alla väderlekarna på en och samma gång, skulle nog Gessle ha sjungit.

R som i Ruhpolding, skidskyttets mecka. Det är här han kommer från – Wolfgang Pichler. Denna underbart energiska och engagerade man har nu coachat fram inte mindre än 35 svenska mästarskapsmedaljer. Hans insats för svenskt skidskytte går inte att beskriva i ord. Vad han gör nästa vinter vet vi inte ännu, men även om titeln inte längre blir förbundskapten så är jag tämligen säker på att ”Woffe” kommer figurera runt i skidskyttecirkusen i någon roll även nästa säsong.

S som i singelmix. Vilken succé för den nya disciplinen. 29 nationer deltog, från Grekland och Moldavien till medaljörerna Sverige, Italien och Norge. Och vilken tävling det blev! Enormt rafflande, oerhört tempo och underbar kamp om medaljerna ända till sista stavtaget. Singelmixen eller singelmixeden eller parstafetten som norrmännen säger, kärt nyfött barn har många namn. Oavsett vad den heter – disciplinen är här för att stanna!

U som i Ukrainas Pidrushnyi. En av flera symboler för mästerskapens förmåga att skapa nya nationalhjältar. Dmytro Pidrushnyi hade varit nära men aldrig på pallen i världscup eller mästerskap. Men när Bö föll igenom var det han som tog chansen i jaktstarten och vann VM-guld. Lika stor skräll och ny nationalhjälte var bulgaren Vladimir Iliev som tog silver i distansen, även han stod på pallen för allra första gången. Bra timing!

N som i nerver. Skidskytte handlar om att åka fort och skjuta bra. Men även om att behärska de inre demonerna när man har chansen att uppnå sitt livs framgång om man bara får ner de där prickarna i sista stå. Mona Brorsson klarade det inte, inte heller Hanna Öberg i damstafetten. Men inte heller Fialkova, Rastorgujevs eller Garanichev som alla sköt för VM-guld men bommade på slutet.

D som i Dorothea och Dominik. Vilket symboliskt överlämnande av VM-arrangemanget som slutdagens masstarter innebar. Antholz-dalen i norra Italien har runt 2500 invånare. Två av de barn som vuxit upp där är Dominik Windisch och Dorothea Wierer. De vann båda guld i masstarterna, och kommer till hemma-VM nästa år som regerande mästare.

2 starter blev det för veteranen Fredrik Lindström. Egentligen en liten bragd i sig, med tanke på att han var sängliggande i en hel månad med körtelfeber i början av säsongen. Nu avslutar han som under några år i post Ferry/Bergman/Ekholm-eran ensam bar svenska skidskyttekarriären. Tidigt så klart, Lindström har inte ens fyllt 30. Tack för många fina stunder ”Biffen”.

0 som i 0. Siffran alla vill ha bredvid sitt namn i skyttestatistiken. Men som väldigt få klarade på den blåsiga vallen. I jakstarterna var mästerskytten Eder ensam att skjuta fullt. I distanserna var Öberg en av blott fem damer, och Peiffer en av bara två herrar som klarade det. Båda tog guld. I snöstormens avslutande masstarter var antalet nollskyttar, just det – 0.

1 som i nummer 1. Vem blev egentligen VM:s kung och drottning? Det enkla svaret är självklart Johannes Thingnes Bö och Marte Olsbu Røiseland som tog fyra respektive tre guld. Men jag gladdes också med mästerskapets första individuella vinnare, slovakiskan Anastasia Kuzmina som efter guld i tre raka OS nu även blev världsmästare i sitt sista VM. Ett annat mycket bra svar på frågan är Hanna Öberg.

9 dramatiska dagar. Skidskyttet har som sport visat sig från sin bästa sida under hela VM. Vilka galet spännande och nervkittlande tävlingar som vi, ni och alla skidskyttefans runt om i världen bjudits på. Inget, verkligen inget är klart förrän sista skottet är avlossat. Och får jag välja en enskild höjdpunkt under dessa nio tävlingsdagar så är det utan tvivel Hanna Öbergs fem sista skott i distansen som ledde till Sveriges första VM-guld på åtta år.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.