Foto: TT/Bildbyrån

SVT-experten om Stina Nilssons guldlopp: ”Det där är bra”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson hade tufft att konkurrera med de bästa under sin första skidskyttesäsong.

Men SM-guldet i rullskidskytte indikerar på att något bättre är på gång.

– Det där är bra. Ska någon peta henne från världscupen nu måste de vara väldigt bra, säger SVT-experten Björn Ferry till SVT Sport.

Den starka insatsen av Stina Nilsson är också lite överraskande för Björn Ferry.

– Jag skulle säga att det är överraskande. När de åkte längd var hon långt efter. Nu vinner hon, i en SM-tävling som alla förberett sig för och är den nyttigaste värdemätaren inför Idretävlingen på snö, som är den sista tävlingen innan världscupen drar igång. Idag var hon bäst. Men samtidigt slog hon Hanna Öberg i båda tävlingarna i världscupavslutningen, och det verkar hålla i sig, säger Björn Ferry.

Björn Ferry tror att det är en indikation på att Nilsson har något bra på gång inför skidskyttesäsongen.

– Rullskidskytte är det närmaste skidskytte man kan komma. Och alla andra är med. Systrarna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson med flera. De är med. Och Stina vinner. Hon har helt klart stärkt sina kort inför vintern, och det ger henne självförtroende, säger Björn Ferry.

Ferry tror att Stina Nilsson är med från start när världscupen startar.

– För varje framträdande hon gör blir hon en del av laget. Ska någon peta henne nu måste de vara väldigt bra säger han.

Och säsongens stora mål, OS i Peking, finns också inom räckhåll.

– Jag tror definitivt att OS är aktuellt. Men det är tuffare och det finns färre platser. Men nu ligger hon bra till, och är hon hyfsad stabil i skyttet så blir hon lättare att ta ut. Kan hon visa det här någon gång till börjar hon se given ut, säger Björn Ferry.

Vad krävs för att Stina Nilsson ska lyckas bättre kommande säsong?

–  Det är lite svårt att säga, men jag vidhåller att skidåkningen kommer att vara nyckeln. Hon måste vara bland de bästa skidåkningsmässigt, vilket det var lite si och så med under förra säsongen, säger Björn Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.