Valj Semerenko är en av Ukrainas bästa skidskyttar. Foto: Bildbyrån

Ukrainska idottare får inte tävla i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Inför skidskyttets kommande världscuptävlingar i Ryssland har många idrottare uttryckt sitt missnöje, däribland Sveriges Sebastian Samuelsson. Men nu väljer den ukrainska regeringen att gå steget längre – och förbjuda alla idrottare från att tävla i Ryssland.

Mitt under OS meddelade Sebastian Samuelsson att han inte åker med när världscupen i skidskytte drar vidare till Ryssland. ”Har bestämt mig för att bojkotta VC-avslutningen i Ryssland. Nationer utan en fungerande antidopingorganisation ska inte ha tävlingar på internationell nivå”, skrev Samuelsson om sitt beslut då. Samuelsson valde att följa det amerikanska och tjeckiska landslagens exempel.

Nu meddelar den ukrainska regeringen att de också stoppat sina idrottare – inom alla sporter, från att tävla i Ryssland.

”Angripare och förbrytare måste stängas av från den globala sportscenen”, meddelade den ukrainska idrottsministern Ihor Zhdanov enligt AP. Han menar också att Rysslands dopningshistorik gör det farligt för idrottarna att tävla i Ryssland.

Det ukrainska fotbollslandslaget kvalificerade sig inte för sommarens fotbolls-VM men det finns ett flertal ukrainska spelare i den ryska ligan.

Ingen tidsgräns har angivits för Ukrainas bojkott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.