Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bekräftat: Marte Olsbu Röiseland lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Marte Olsbu Röiseland lägger av. Efter 24 OS- och VM-medaljer är det nu över för 32-åringen.

– Skidskytte kommer alltid att vara i mitt hjärta och därför är det många känslor inom mig när jag kan meddela att Holmenkollen blir min sista tävling, även om det är tråkigt, säger Röiseland med tårar i ögonen från just Holmenkollen i en direktsänd presskonferens. 

Hennes tävlingar vid världscupfinalen från och med torsdag blir de sista i en framgångsrik karriär. Hon har inte tillräckligt med motivation för att fortsätta satsningen.

– Det är lika bra att sluta när jag ändå är på en hög nivå. Nu glädjer jag mig åt mitt nya liv även om jag inte vet vad det blir, säger Röiseland med Oslo som fond.

– Jag tog inte beslutet igår utan har tänkt på det en längre tid, hela säsongen. Nu vill jag ha en bra avslutning i Kollen och få träffa publiken en sista gång. Det kommer att bli fint och speciellt och det blir den slutpunkt jag vill ha, säger Röiseland.

VM-stafetten i Oslo 2016 en av höjdpunkterna

Redan efter OS förra året övervägde hon att lägga av men satsade på ännu en säsong.

– Jag har listat tre höjdpunkter: Den första är VM-guldet från här i Holmenkollen 2016 där jag fick åka sista sträckan i stafetten där vi överraskande vann, dröm-VM i Antholz 2020 och OS förra året, säger Röiseland som även lyfter fram alla vännerna hon skaffat genom skidskyttet.

32-åriga Röiseland blev OS-drottning med tre guld och två brons i Peking förra året men åkte på bältros i somras och fick kämpa för att ta sig tillbaka med försenad säsongsstart och fick med sig två VM-guld i mixedstafetterna från Oberhof för ett par veckor sedan.

24 OS- och VM-medaljer

Säsongens första individuella seger kom i första tävlingen efter VM, den i Nove Mesto.

Karriären gav sju OS-medaljer (tre guld) och 17 VM-medaljer (13 guld) och 37 segrar (stafetter inräknade) i världscupen.

Efter fem guld och två brons vid VM 2020 i Antholz utsåg den ansedda franska tidningen L'Equipe henne till världens bästa kvinnliga idrottare – oavsett sport.

KLIPP: Marte Röiseland historisk – hade glömt det: ”Är ju helt sjukt” (16 februari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marte Olsbu Röiselands förvåning – slog rekord i VM-guld på damsidan Foto: Bildbyrån/SVT

Bakgrund:

NRK var först med att berätta om nyheten tidigt i morse när den inte var bekräftad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.