• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sebastian Samuelsson knep ännu en pallplats den här säsongen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Urstark Sebastian Samuelsson i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson stod för en urstark sprint i världscupen i Östersund och korsade mållinjen som tvåa. Snabbast av alla i spåret men sekunder långsammare än den för dagen oslagbare italienaren Lukas Hofer på vallen.

Det räckte till en andraplats, Samuelssons femte pallplats för säsongen i världscupen.

– Det är återigen ett av de bästa loppen jag har gjort i karriären så jag får vara väldigt nöjd, säger han till SVT Sport.

Sebastian Samuelsson såg ut att ha lite problem med geväret när han la sig ner för att skjuta. Svensken tvingades blåsa bort lite snö innan han kunde börja skjuta.

– Jag blir lite stressad. Det snöar lite och jag såg ingenting. Så blåser jag, men ser fortfarande ingenting. Det nästan så att jag tänkte att jag skulle skjuta ändå. Sen bestämde jag mig för att jag måste göra det ordentligt och inte slarva. Så jag blåste ur dioptern ordentligt.

När han väl kom igång sköt han fullt och tappade bara drygt fyra sekunder på Lukas Hofers första varv.

– Det blir en långsam serie och det är där jag kanske tappar segern i dag. Samtidigt fick jag ju andas lite och sköt fullt, så man vet inte.

Italienaren utförde ett i det närmaste perfekt lopp och var mannen att slå efter att varken bröderna Bö eller någon annan kunnat matcha hans tempo.

Samuelsson jagade italienarens tid medan snöfallet tilltog och hade tätkänning i det stående skyttet. Efter ett prickfritt skytte även där var han fortsatt fem sekunder efter italienaren.

Trots ett starkt sistavarv lyckades han inte radera det försprånget och korsade mållinjen fyra sekunder bakom italienaren.

SE MER: ”Andra sprinten på kort tid jag är så nära”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sebastian Samuelsson: "Andra sprinten på kort tid jag är så nära"

Ponsiluoma öppnade starkt

Martin Ponsiluoma, som i princip är uppväxt på banan i Östersund, såg hemma ut när han gled in till det liggande skyttet. Han sköt felfritt även om han hade marginalerna med sig. Det sista skottet gick in med minsta möjliga marginal och världsmästaren från Pokljuka i februari åkte därifrån i ledning tre sekunder före Hofer.

– Jag försökte öppna rätt hårt. Tycker ändå att det känns rätt bra. Men jag hade tufft i stå. Det skakade rätt mycket, det var svårskjutet, säger Ponsiluoma till SVT.

Två bom i stående en stund senare grusade dock hans segerchanser och han fick nöja sig med en 14:e plats.

I kampen om totalsegern i världscupen är det fortfarande vidöppet efter att varken Johannes Thingnes Bö eller Sturla Holm Laegreid lyckats bli bättre än sjua respektive sexa. Det skiljer nu fyra poäng mellan norrmännen.

Tarjei Bö tog tredjeplatsen.

De övriga svenskarna Jesper Nelin (36:a) och Peppe Femling (43:a) kvalificerade sig masstarten. Gabriel Stegmayr missade topp 60 med två positioner och får vila i stället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer