Tarjei Bö vill se en regeländring. Foto: TT

Vill se regeländring efter Peppe Femlings miss

Uppdaterad
Publicerad

Sverige straffades inte efter att Peppe Femling sköt flera skott på Norges tavla i lördagens skitdskyttestafett.

Det borde de ha blivit, anser det norska lägret som vill se en regeländring.

– Jag förväntar mig att IBU (Internationella skidskytteförbundet) tar tag i det och ändrar reglerna, säger Tarjei Bö till NRK.

Peppe Femling sköt på fel tavla under herrarnas första skytte vilket ledde till stor förvirring. Femling träffade flera skott på Norges tavla och efter lördagens stafett var Norges Alexander Fjeld Andersen irriterad.

– Det är väldigt frustrerande. Jag får åka två straffrundor i stället för att kanske skjuta fullt och gå ut i täten. Det förstör loppet för oss, sa han till SVT.

Enligt regelverket straffades inte Femling för det. Han upptäckte sitt misstag efter några skott och kunde fortsätta med att sätta fyra skott på den svenska tavlan – och åka en straffrunda. Norge sinkades i sin tur ordentligt, även fast tiden kompenserades med två minuter i efterhand.

Enligt flera norska åkare borde regelverket nu ändras så att den som skjuter på fel tavla straffas.

– Om en skjuter på fel tavla måste tidsstraff införas. Det kan inte bara gå ut över det lag som drabbas, säger Tarjei Bö till NRK.

Sturla Holm Laegreid:

– Det är helt klart väldigt besvärligt när sådant händer, och vi vill inte att det ska hända framöver när det till exempel ska slåss om OS-guld.

NRK har varit i kontakt med IBU:s pressansvarige Christian Winkler som säger att internationella skidskytteförbudnet ska se över regelverket i vår.

KLIPP: Här skjuter Peppe Femling på fel tavla (15 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.