Wierer: ”Alla blev rädda för Stina Nilsson”

Uppdaterad
Publicerad

OS- och VM-hjälten Stina Nilssons byte av sport till skidskytte har inte direkt gått obemärkt förbi.

Dubbla världscupvinnaren och VM-guldmedajören Dorothea Wierer hajade till ordentligt.

– Alla blev rädda, säger den italienska superstjärnan i en exklusiv intervju med SVT Sport.

30-åringen är en av de största profilerna i skidskyttevärlden och har vunnit den totala världscupen två gånger i rad. Wierer har 12 mästerskapsmedaljer och gjorde succé senast på hemma-VM i Italien. Men respekten för svenskan är stor.

– Alla blev rädda, haha. Hon är en av de bästa skidåkarna så alla hajade verkligen till. Hon är så stark och det är otroligt. Det är inget lätt beslut att byta. Men det är jättebra reklam för vår sport att hon valde skidskyttet. Skidåkningen är en del av sporten, men den är totalt annorlunda jämfört med längd.  

Hur tror du att det går?

– Hon behöver få upp ångan och tävla en del. Men när hon gör det så kommer det bli riktigt svårt för oss, haha.

Stina Nilsson körde ganska jämnt med systrarna Öberg i spåret när de tävlade i Sverige. Vem är bäst på åkningen, en längdåkare eller en skidskytt?

– Det är svårt att säga, Vi måste träna på två sporter. Vi kan inte lägga så många timmar på att träna skidåkning, på tekniken, på stretching eller olika övningar. Vi måste lägga väldigt mycket tid på skjutvallen. Jag tror att de bästa längdåkarna åker bättre än de bästa skidskyttarna. Det är en annan sport.

Hon byter ju sport ganska sent i karriären. Hur svårt är det att bli riktigt bra på att skjuta så att man kan slåss om medaljer på ett VM och ett OS?

– Man måste ha talang. Det finns de som har hållit på i 20 år och som inte är de bästa skyttarna. Det är inte så enkelt. Men jag tror hon kan hitta ett lugn i att hon är en av de bästa skidåkarna i världen. Hon kanske kan ta sig lite mer tid på skjutvallen. En straffrunda kanske blir som ingenting för henne eftersom hon kan hämta igen så mycket i spåret. Det måste vara häftigt att ha så mycket fart under fötterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.