Nils van der Poel under OS i Sydkorea 2018. I dag noterades han för den sjunde snabbaste tiden någonsin på 10 000 meter. Foto: TT.

Nils van der Poel satte svenskt rekord – igen

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel fortsätter att imponera i sin comebacksäsong.

I dag satte han svenskt rekord för andra veckan i rad – och tog sin första pallplats i världscupen.

Den nya rekordnotering på 5 000 meter: 6.08,39.

Därmed är han just nu först på VM-reservlistan för favoritdistansen 10 000 meter.

Den svenske skridskostjärnan Nils van der Poel gjorde förra månaden comeback efter nästan tre års tävlingsuppehåll, och slog då skridskovärlden med häpnad då han i tyska Inzell världsårsbästa och blev den sjunde snabbaste genom tiderna på 10 000 meter.

Förra veckan satte han svenskt rekord på 5 000 meter, då han vidi 5000 meter i allround-EM i Heerenveen, förbättrade sitt eget rekord från 2017 och åkte i mål på 6.13,03.

Slutade tvåa

Det nya rekordet blev kortlivat. I dag, vid världscupen i Heerenveen, åkte han på 6.08,39, och förbättrade därmed rekordet för andra veckan i rad.

van der Poel slutade till slut tvåa, 2.43 efter nederländaren Patrick Roest. Därmed tog han sin första pallplats i världscupen.

– Det är kul! Jätteroligt! Det är synd bara att det inte är någon publik, för det hade varit jätteroligt! Men det är jättekul, verkligen! Men jag ser alltid mig själv som en 10 000 meterslöpare, och 5 000 är ju ett halvt 10 000-lopp i min värld, så det hade varit kul att få göra det på 10 000, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Om man ser till den tradition vi har i Sverige så är det ju den distansen som är den riktiga distansen för oss. Jätteroligt, men det är 10 000 som är den viktigaste distansen för mig.

Snabbare än Engebråten

Något som kanske var ännu viktigare för Trollhättan-sonen: Han var snabbare än norrmannen Hallgeir Engebråten förra veckan vann förra veckans världscuptävling på tiden 6.09,21. Därmed är van der Poel nu etta på reservlistan till VM:s 10 000 meterlopp, som är van der Poels favoritdistans. Det är troligt att någon reserv kommer att komma med, då Japan förväntas stanna hemma från VM.

– I dag hade vi inte så mycket alternativ, utan det var väldigt tydligt vad vi skulle göra. Det är alltid ett glädjerus när man klarar en sån här chansning, säger van der Poel till SVT Sport, och syftar på att dagens främsta mål var att åka under 6.09 och därmed slå Engebråtens tid.

I morgon kommer besked från det Internationella skridskoförbundet angående om van der Poel är kvalificerad till VM eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.