Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils van der Poel om sitt träningsupplägg. Foto: Bildbyrån

Unika träningsupplägget: Bara 18 timmar skridsko per år

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla världsmästaren i skridsko Nils van der Poel lägger 1100 timmar om året på träning. Men endast 18 av dessa timmar står han på ett par skridskor.

– Generellt tror jag man gör klokt i att träna mest av det man vill bli framgångsrik i, säger Nils van der Poel till SVT Sport.

Träning ger färdighet brukar man säga. Nils van der Poel, 25, är dubbel världsmästare i skridsko och innehavare av världsrekordet på 10 000 meter, men hans träningsfilosofi skiljer sig mot många andras. Att träna skridsko hör inte till vanligheten. På ett år tränar Nils 1100 timmar, av dessa står han endast 18 timmar på skridskor. Men när han väl åker då är det maxfart som gäller.

– Det är klart att det låter väldigt lite men man måste förstå att ett högintensivt intervallpass på skridsko kan man inte ackumulera mer än 25-26 minuter. Så 18 timmar genom 25-26 minuter då börjar man närma sig 50 högintensiva intervallpass i en period av 2-3 månader, säger Nils van der Poel.

Åker skridskor innan tävlingsäsongen

Hans träningsår är väldigt uppdelat, stora delar av året rör han inte ens skridskorna. Det är perioden innan tävlingsäsongen, ungefär oktober till december, som han gör alla sin skridskopass i tävlingsfart.

– Om jag ska åka långsamt blir tekniken så pass långt ifrån den tekniken jag har när jag tävlar vilket gör att man kontaminerar sin teknik genom att öva på någonting som man inte ska tävla i då, säger Nils van der Poel.

Tror du man kan applicera ditt upplägg på andra konditionsidrotter?

– Generellt tror jag man gör klokt i att träna mest av det man vill bli framgångsrik i, jag tror en cyklist ska cykla, en löpare ska springa och en skidåkare ska åka skidor men sen vet jag skidåkare som säger att deras träning har gynnats av att byta ut en hel del skidpass mot löpning, säger Nils van der Poel.

Dubblar träningstimmarna

I år det kan dock bli några fler timmar på skridskor än 18, då tävlingsäsongen startar lite tidigare än vanligt. OS-kvalet körs i november.

– Jag skulle inte vara förvånad om jag lägger 35 timmar på skridskor i vinter och det är ju nästan en hundraprocentig ökning, säger Nils van der Poel med ett stort leende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer