Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils van der Poel anlände till Borgholm med fallskärm. Foto: TT

van der Poel anlände till Borgholm med fallskärm

Uppdaterad
Publicerad

Det är en knapp vecka sedan flygolycka i Örebro – där åtta fallskärmshoppare och en pilot ankom.

Då valde Victoriapristagaren Nils van der Poel att anlända till Borgholm med fallskärm för att hedra offren.

– Det har försvunnit människor som betytt väldigt mycket för mig, säger han enligt TT.

Den spanska sommarvärmen håller Sverige i sitt grepp. Och över Borgholm på Öland gassar solen både på födelsedagsbarnet kronprinsessan Victoria och på årets Victoriapristagare, skridskoåkaren Nils van der Poel.

Under onsdagen mötte han pressen. Han valde att anlända i fallskärm trots att hopparfamiljen har sorg efter den tragiska flygolyckan i Örebro nyligen, där nio personer omkom.

– Det är tungt på många sätt. Fallskärmssverige är väldigt tajt. Det har försvunnit människor som betytt väldigt mycket för mig, säger han.

”Värt såpass mycket”

Han är tydligt rörd och sitter tyst en stund när han tänker på det som hänt.

Men han tvekar ändå inte att fortsätta med hoppningen. Under veckan har Smålands fallskärmsklubb hoppvecka med utgångspunkt från flygplatsen Borglanda utanför Borgholm.

Och med några andra hoppare kastade sig Nils van der Poel ut från 1 500 meters höjd och landade på artonde green Ekerums Resort söder om Borgholm.

– Det är klart att man ytterligare en gång tänker över de besluten man gjort när man påminns om dess konsekvenser, säger Nils van der Poel.

Men det positiva med fallskärmshoppningen överväger.

– De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket, säger han.

Har övervägt riskerna

Han tänker också att man ska sätta in det som hänt i ett perspektiv.

– Det har inte skett en fallskärmsolycka, det har skett en flygolycka. Och det är vårt transportmedel för att komma upp. Vi som hoppar vet ju om att vi hoppar ut ur flygplan. Det är en risk som jag har övervägt. Men det är inte farligare att hoppa fallskärm i dag än det var för två veckor sedan.

Nu fortsätter dagen med möten med kungafamiljen innan det avslutas med prisutdelning på Victoriakonserten i Borgholms slottsruin under kvällen.

ARKIV: Här hyllas Nils van der Poel med Jasflygning över Trollhättan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skrinnaren Nils van der Poel hyllades i sin hemstad Trollhättan efter succén i Nederländerna där han tog VM-guld och satte ett nytt världsrekord. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet