Molly har väckt frågan om antidopningshundar: ”Kommit förfrågningar”

Uppdaterad
Publicerad

Molly är den första hunden som enbart söker efter dopningspreparat och används under SM-veckan.
Men nu har flera organisationer fått upp ögonen för hunden.
– Det har kommit en hel del förfrågningar, säger Michael Sjöö som sitter med i ett utskott i Uefa.

Michael Sjöö sitter i ett av utskotten i Uefa och jobbar mot dopning inom internationell fotboll. Senast på en kongress i juni tog han upp Molly som är den enda hunden som enbart söker efter dopningspreparat.

– Från många av de nationella organisationerna, som även är representanter i Uefa, har det kommit en del förfrågningar. Vi vet också att andra organisationer är på g att skaffa egna hundar, säger Sjöö.

Molly kan känna om människor varit i kontakt med förbjudna preparat.

– Har du tagit ett preparat och har haft det på handen så känner hon det. När vi måste träna måste vi ha plasthandskar för att inte få de kontaminerade,säger Sjöö.

– I många tävlingar och på mästerskap har man i efterhand hittat preparat i sopcontainrar och papperskorgar. Men Molly kan man i stället göra den sökningen innan eller under mästerskapet.

Nästa steg skulle vara att få Molly att känna preparat som utsöndras via kroppsvätskor och som kan komma ut genom urinet.

– Det skulle man kunna träna henne till men komplikationer kan ju bli om det är individer som äter det av medicinskt skäl, då kan det slå fel. Så där är vi inte i dag, säger Sjöö.

Läs och hör mer om Molly här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer