Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Matilda Jonsson under SM-veckan Foto: SVT

Golfen räddade Matilda Jonsson

Uppdaterad
Publicerad

Matilda Jonsson är 15 år, har ett handicap på 1,1 och med sin unga ålder har framgångarna avlöst varandra i både handigolfen och på de ordinarie ungdomstävlingarna. Men bakom framgångarna ligger det en svår tid av mobbning för den unga talangen.

Matilda Jonsson har spelat golf i hela sitt liv, hon plockade upp golfklubban första gången när hon var två år. Sedan dess har hon varit fast i golfen. Men även fast golfkarriären i form av titlar bara visar positivt, har Matilda haft det svårt på grund av sin diagnos.

– Jag har atypisk autism, det gör att jag påverkas mycket av det sociala. Jag blev utfryst på min gamla skola, vilket har gjort att jag mått väldigt dåligt, säger Matilda Jonsson.

Påverkade golfen

Matilda Jonsson berättar att golfen påverkades väldigt mycket av hennes diagnos.

– Jag kunde inte fokusera när jag spelade, jag visste inte vem jag var och hur jag skulle kontrollera mig själv, säger hon.

Ett skolbyte räddade henne

När hon började sjuan bytte hon skola, det bytet gjorde att hon fick glöden tillbaka.

– Allt blev så mycket bättre, jag fick nya vänner och kände att jag hittade mig själv. Idag vet jag vem jag är på golfbanan vilket jag är väldigt glad för, säger Matilda Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer