Halmstad arrangerade i månadsskiftet april/maj lag-VM i bordtennis, det största idrottsevenemanget i Sverige i år. Magi skapades när Sveriges herrar tog ett brons. Foto: TT.

Här är de nya värdstäderna för SM-veckan sommar

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet och Sveriges television har beslutat att Halmstad blir värdstad och arrangerar SM-veckan sommar 2020. Linköping får sommarveckan 2021 och Umeå 2022.

Processen att välja värdstad, som RF och SVT gör i samråd, påbörjades under förra året. Under våren bearbetade RF och SVT ansökningarna och besökte samtliga städer för att titta närmare på arenor och andra förutsättningar för SM-veckan.

Parterna har efter det enats och beslutat att Halmstad får arrangera SM-veckan sommar 2020, Linköping sommarveckan 2021 och Umeå 2022.

– Det ska bli väldigt spännande att följa städernas arbete. SM-veckan är ett fantastiskt evenemang där städer, besöksnäring, idrott och TV-publik möts. SM-veckan ger inte bara turistekonomiska effekter utan också andra värden som ökat samarbete inom kommunen, med näringslivet och idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

”Tydlig evenemangsstrategi”

För Linköping blir det första gången de arrangerar en SM-vecka. Halmstad har tidigare haft SM-veckan sommar två gånger (2011 och 2013). Umeå har tidigare arrangerat en vintervecka (2014) men nu får de för första gången arrangera en sommarvecka. Umeå blir således den hittills nordligaste ort som arrangerar SM-veckan sommar. 

– Vi är glada för att kunna presentera värdstäder med en tydlig evenemangsstrategi vilket kommer att bidra till att utveckla konceptet SM-veckan ytterligare och matcha vår ambition med ett evenemang i världsklass. Det är tre städer med en tydlig plan för hur SM-veckan inte ska stanna vid ett idrottsevenemang utan också bidra till långsiktiga effekter för destinationen, säger Per Bergljung, evenemangs- och partneransvarig på Riksidrottsförbundet.

– Halmstad, Linköping och Umeå har vackra stadskärnor som är som gjorda för att ta sporter till publiken, inne i centrum. Jag vågar lova att det kommer att bli tre riktigt bra sommarveckor 2020-2022, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.