Punk i dragracingvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en ny figur inom svensk dragracing. Med gitarr och skateboard har Millencolins Mattias Färm sedan några år slagit sig fram i klassen Stock/Superstock. Men fredagens kval på SM-veckan i Sundsvall blev en besvikelse.

Han har inte lagt musiken på hyllan men väl startat en ny parallel karriär. Inom dragracing. Stock/Superstock heter klassen och i helgen ställer han upp på SM-veckan i Sundsvall. Till vardags spelar Mattias Färm spelar i skatepunkgruppen Millencolin från Örebro

– Det är inte helt olikt musikfestivalerna man brukar hänga på. Fast utan musik och mera motorer. Det är en sammanhållning. Ungefär hälften av tiden är skruvande och mekande och hälften socialiserande med folk, säger han när vi träffar honom i depån strax innna första kvalheatet.

SM-veckan

SM i stock & superstock avgörs under SM-veckan. För Mattias Färm blir det en utmaning. Motorn är nämligen helt ny.

– Den har gått i två minuter ungefär. Jag beställde delarna i oktober men fick dom i tisdags så vi får se hur det går.

Och första starten går väl sådär. Mattias tvingas släppa av på gasen nästan omedelbart.

– Jag hade inget fäste. Det släppte direkt och jag slog av. Nu ska vi göra några justeringar och se om vi kan få bättre grepp till kvalen som går imorgon.

Finalen i Stock/superstock går på lördag vid 18-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan

Mer i ämnet