Linus Sundström tvingas sluta med speedway. Foto: Bildbyrån

Efter krascherna – Sundström tvingas sluta

Uppdaterad
Publicerad

Linus Sundströms speedwaykarriär är över.

Två svåra krascher på kort tid sätter stopp för Västerviksföraren som bröt ryggen i den senaste olyckan i Danmark i maj.

– Varken skallen eller kroppen ville ta mer stryk, det definitiva beslutet tog jag i samband med SM-slutspelet, säger han till SVT Sport.

En av landets bäste förare tvingas nu sluta med speedwayen. Det var många som förvånades när 31-åringen från Avesta gjorde comeback efter den första svåra kraschen i Polen för drygt två år sedan.

Linus Sundström ådrog sig livshotande skador men reste sig och gjorde en nysatsning i Västervik. Glädjen blev dock kortvarig. Vid en seriematch i Danmark i maj bröt Sundström ryggen, han tappade kontrollen på motorcykeln och slog i backen med våldsam kraft på en bana i uselt skick.

– Läkarna sa att jag skulle köpa en lott som inte blev förlamad i kraschen, berättar Sundström som tidigare sagt till SVT Sport att matchen aldrig borde ha körts.

Kamp att få tillbaka muskulaturen

Det har varit en lång och smärtsam rehabilitering tillbaka till ett normalt liv för Västerviksföraren. Efter en akut operation där bröstryggen stelopererades har det varit en kamp att överhuvudtaget få tillbaka muskulaturen i kroppen. Dessutom har skadorna på lårben, axel och arm gjort sig ständigt påminda.

SVT Sport träffade 31-åringen i juni när han var tillbaka i hos lagkamraterna i depån och var då högst osäker på om det skulle bli någon ny comeback.

– Jag har simmat, gått med skidstavar i backar och försökt vara i rörelse. Det börjar kännas okej, men så fort jag ska lyfta något så gör det ont, förklarar han och fortsätter:

– Jag har tidigare sagt att en skada inte skulle sätta punkt för min karriär. Nu slutar det inte på det sättet jag vill men jag är inte bitter utan tacksam för allt jag fått vara med om under karriären.

Öppnar för fortsättning i speedway

Sundström berättar vidare att han fått stort stöd från familjen under rehabiliteringen. Att ingen är förvånad över beslutet som vuxit fram under hösten. När det gäller framtidsplanerna tänker Linus känna sig fram.

– Jag utesluter inte att det blir en fortsättning inom speedwayen. Flera har hört av sig och det är smickrande. Men vi får se vad som händer med allt. Det är dags att skriva ett nytt kapitel i boken.

KLIPP: Se mötet med Linus Sundström från i juni (20 juni 2021)

Linus Sundström

Lagvärldsmästare 2015

Ligamästare Polen 2014 – Gorzow

Svensk mästare 2011, 2013 – Piraterna

Allsvensk mästare 2015 – Masarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.