Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se avgörandet i finalen mellan Zmarzlik och Lindgren Foto: Discovery+ och SVT.

Fredrik Lindgren VM-tvåa i speedway

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Lindgren gjorde en riktigt bra GP-tävling i Torun, Polen och blev tvåa i finalen.

Men svensken hade ingen chans mot den suveräna hemmaföraren Bartosz Zmarzlik som inte visade någon nåd i finalen och säkrade sitt femte VM-guld.

– Det känns annorlunda i dag. För jag var tvungen att vinna. Jag var pressad. Men jag visste att jag ledde med sex poäng så det var viktigt mentalt att tänka på det, säger Bartosz Zmarzlik i Eurosports sändning.

När Zmarzlik tog sig till final skulle det krävas mycket för att Fredrik Lindgren skulle bli världsmästare. Polacken hade behövt bli fyra och Lindgren vinna – då hade det blivit ett skiljeheat om segern.

Så spännande blev det aldrig. Zmarzlik tog starten direkt och var överlägsen i finalen. Lindgren missade i starten men blev ändå tvåa i finalen.

Tony Rickardsson: ”Gjort en jättebra säsong”

– Han gjorde det så bra som han kunde. Han hittade inte bra inställningar men lyckades ändå hålla sig kvar i tävlingen. Tyvärr var Zmarzlik starkare i kväll, det var det som avgjorde, säger den sexfaldiga världsmästaren Tony Rickardsson till SVT Sport.

Han fortsätter:

– Fredrik har många år framför sig om han vill fortsätta. Han har gjort en jättebra säsong, jag får gratulera honom till ett jättestarkt silver. 

Se intervjun med Fredrik Lindgren i spelaren nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Lindgren efter VM-silvret: ”Stolt över min säsong” Foto: SVT

Lindgrens tredje VM-medalj

Silvret är det bästa en svensk har gjort i GP-sammanhang sedan Andreas Jonsson tog silver 2011.

I totalställningen vann Zmarzlik med 158 poäng. Lindgren tog 150 poäng och trea blev Martin Vaculik. Kim Nilsson blev den 13:e bästa totalt.

Lindgren har två brons individuellt sedan tidigare, 2018 och 2020.

Bartosz Zmarzlik tog guld även 2019, 2020 och 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.