2010 års världsmästare Tomasz Gollob har skadats allvarligt i motocrossolycka i Polen. Foto: Bildbyrån

Tomasz Gollob i allvarlig olycka

Den förre världsmästaren i speedway, polacken Tomasz Gollob, har kraschat i en motocrosstävling, och uppges ha svåra skador på ryggraden och lungorna. – Det finns en stor risk för ett scenario där han blir förlamad från bröstkorgen och neråt, säger läkaren Marek Harat enligt TVN24.

Incidenten hände vid en regional motocrosstävling i Chelmno i norra Polen under söndagsmorgonen.
46-årige Gollob kraschade när han testade banan och har förts till militärsjukhuset i Bydgoszcz för omedelbar operation hos specialister.

Opererades fort

– Gollob är i händerna på professor Marek Harat. Han har skadat ryggraden och dessutom punkterat båda lungorna. Undersökningarna har visat att han inte har någon huvudskada, men han har ingen känsel i benen, sa läkaren Cezary Rybacki till polska sajten sportowefakty kort efter olyckan.

Från det att olyckan inträffade tog det bara tre timmar innan Gollob opererades av specialisten Marek Harat under söndagen.

Läkaren uttalade sig kort efter operationen till den polska tv-kanlen TVN24.

Kan bli förlamad

– Det positiva är att Gollob inte har några huvudskador och att vi kunde operera honom så kort efter olyckan, säger Harat enligt och tillägger:

– Den finns en stor risk för ett scenario där han blir förlamad från bröstkorgen och neråt.

Gollob som anses vara en av de största speedway-förarna genom tiderna avslutade sin mycket framgångsrika speedway-karriär i fjol.

En av de största

Den polske föraren har bland annat ett individuellt VM-guld och ytterligare sex VM-guld i lag-VM.

Många förare och kollegor till Gollob har visat sina sympatier för den forne speedwaystjärnan med hälsningar på sociala medier, bland dem svenske stjärnan Antonio Lindbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer